Francuska galette pita vjerojatno je najjednostavnija pita koju možete napraviti i upravo se zato smatra jednom od najpopularnijih poslastica za bilo koje doba godine. Riječ je, naime, o piti koja će uspjeti čak i onima bez posebnih sposobnosti za ukrašavanje ili slastice općenito. Dovoljno je tek malo spretnosti kako bi se zamijesilo prhko tijesto, mašte kada je u pitanju nadjev i manje od jedne minute za oblikovanje pite.
U proljeće tako galette volimo pripremati uz svježe bobičasto voće, u ljeto s breskvama ili smokvama, a sada u jesen nam je pak najdraža verzija s cimetom i jabukama – tradicionalnim okusima ovog godišnjeg doba. Recept vas čeka u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Galette pita od jabuka
Sastojci:
Za tijesto:
- 210 g glatkog brašna
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 200 g hladnog maslaca
- 3-5 žlica hladne vode
Za nadjev:
- nekoliko žlica džema po izboru
- 3 jabuke
- 1 vanilin šećer
- malo cimeta
Dodatno:
- 1 jaje
- 2 žlice smeđeg šećera
- Listići badema
Postupak pripreme:
- U posudu prvo stavite brašno, šećer, sol i nasjeckajte hladni maslac, dodajte 3 žlice hladne vode i zamijesite tijesto. Ne mora biti savršeno glatko, nemojte predugo mijesiti da se maslac ne bi previše zagrijao. Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u frižider da odmara sat vremena.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Nakon toga tijesto razvaljajte u krug na komadu masnog papira na debljinu od oko 0,5-1 cm. Tijesto po sredini premažite s džemom po želji. Pritom uz rub ostavite nekoliko centimetara praznog tijesta kako biste ga kasniji lakše mogli preklopiti i zatvoriti.
- Jabuke narežite na tanke listiće pa ih poslažite po tijestu, pospite ih vanilin šećerom i po želji s malo cimeta. Preklopite rubove tijesta prema unutra. Jaje razmutite i premažite rubove, dodatno ih pospite smeđim šećerom. Po nadjevu i rubovima tijesta na kraju posipajte i listiće badema. Stavite peći pitu oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.