Galette od jabuka: Najjednostavnija rustikalna pita s okusom jeseni

Brza za pripremu, a neodoljivog okusa.

Francuska galette pita vjerojatno je najjednostavnija pita koju možete napraviti i upravo se zato smatra jednom od najpopularnijih poslastica za bilo koje doba godine. Riječ je, naime, o piti koja će uspjeti čak i onima bez posebnih sposobnosti za ukrašavanje ili slastice općenito. Dovoljno je tek malo spretnosti kako bi se zamijesilo prhko tijesto, mašte kada je u pitanju nadjev i manje od jedne minute za oblikovanje pite.

U proljeće tako galette volimo pripremati uz svježe bobičasto voće, u ljeto s breskvama ili smokvama, a sada u jesen nam je pak najdraža verzija s cimetom i jabukama – tradicionalnim okusima ovog godišnjeg doba. Recept vas čeka u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Karen S Burns (@lavenderandlovage)

Galette pita od jabuka

Sastojci: 

Za tijesto:

  • 210 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g hladnog maslaca
  • 3-5 žlica hladne vode

Za nadjev:

  • nekoliko žlica džema po izboru
  • 3 jabuke
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta

Dodatno:

  • 1 jaje
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • Listići badema

Postupak pripreme: 

  • U posudu prvo stavite brašno, šećer, sol i nasjeckajte hladni maslac, dodajte 3 žlice hladne vode i zamijesite tijesto. Ne mora biti savršeno glatko, nemojte predugo mijesiti da se maslac ne bi previše zagrijao. Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u frižider da odmara sat vremena.
  • Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Nakon toga tijesto razvaljajte u krug na komadu masnog papira na debljinu od oko 0,5-1 cm. Tijesto po sredini premažite s džemom po želji. Pritom uz rub ostavite nekoliko centimetara praznog tijesta kako biste ga kasniji lakše mogli preklopiti i zatvoriti.
  • Jabuke narežite na tanke listiće pa ih poslažite po tijestu, pospite ih vanilin šećerom i po želji s malo cimeta. Preklopite rubove tijesta prema unutra. Jaje razmutite i premažite rubove, dodatno ih pospite smeđim šećerom. Po nadjevu i rubovima tijesta na kraju posipajte i listiće badema. Stavite peći pitu oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lior Mashiach | ליאור משיח (@lioroooosh)

GastroReceptiGalette od jabuka: Najjednostavnija rustikalna pita s okusom jeseni

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram