Ljeto 2025. donosi nam osvježenje ne samo u atmosferi života, lakoći s kojom se krećemo kroz dan i ispijamo koktele te uskačemo u more, već se to osjeti i na našim tanjurima. U fokusu su tako sezonski sastojci, lokalna i održiva proizvodnja, globalni utjecaji, ali i jednostavnost pripreme. Ove godine tako našim ljetnim jelovnicima, sudeći po globalnim trendovima, dominiraju plant-based jela, fermentirana hrana, fuzija azijskih i mediteranskih okusa, te ‘zero waste’ kuhanje.
Ključni trendovi:
- Fermentirana hrana – Kimchi, miso, kombucha i druge fermentirane namirnice u modernim interpretacijama iznimno su popularne zbog dokazanih benefita na probavni sustav.
- Global meets local – Spoj svjetskih kuhinja s lokalnim sastojcima – npr. japanski umami s dalmatinskim povrćem.
- Zdravi obroci za visoke temperature – Fokus na lako probavljivu hranu koja hladi tijelo i daje energiju.
- Instagram-friendly tanjuri – Hrana koja jednako dobro izgleda kao što i miriše – jarke boje, zanimljive teksture i kreativna prezentacija mu apsolutni ‘must’!
U skladu sa svim ovim trendovima, donosimo vam i četiri jednostavna, a prefina ljetna ručka kojima se možete počastiti ovih dana. Jamče osjećaj sitosti, ali i lakoće dok koračate kroz dan.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Hladna rižina zdjela s miso-dressingom i povrćem s grilla
Sastojci:
- Smeđa riža
- Tikvica, paprika i kukuruz s grilla
- Mladi špinat
- Avokado
- Miso-dressing (bijeli miso, limunov sok, sezamovo ulje, javorov sirup)
- Crni sezam
Postupak pripreme:
Skuhajte rižu te ju ohladite. Povrće ispecite i narežite. Sve složite u zdjelu, prelijte dressingom i pospite sezamom te poslužite. Po želji, dodajte malo grillane piletine ako vam fali izvor proteina.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tuna ceviche na dalmatinski
Sastojci:
- Svježa tuna
- Limeta
- Crveni luk
- Maslinovo ulje
- Kapare
- Cherry rajčice
- Svježi bosiljak i menta
Postupak pripreme:
Tunu narežite na kockice i marinirajte 20 min u limetinom soku. Dodajte sitno sjeckani luk, rajčice, kapare i začine. Servirajte ohlađeno s tostiranim kruhom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Veganski wrap s kimchi slaw salatom i humusom
Sastojci:
- Tortilje od cjelovitih žitarica
- Humus s limunom
- Kimchi + naribana mrkva i crveni kupus (slaw)
- Mladi luk
- Klice
Postupak pripreme:
- Sve sastojke složite u wrap i zamotajte. Idealan obrok za plažu, piknik ili brzinski ručak.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Breskve na žaru s burratom i bosiljkom
Sastojci:
- Zrele breskve
- Burrata ili mozzarella
- Svježi bosiljak
- Balzamična redukcija
- Maslinovo ulje
Postupak pripreme:
Prepolovite breskve i kratko ih zapecite na grillu. Servirajte uz burratu, prelijte s nekoliko kapi balzamične redukcije i maslinova ulja. Dekorirajte listićima bosiljka.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.