Gastro trendovi ljeta 2025: Koja jela pripremamo ovih dana?

Plant-based, fermentirana, globalno uzgojena – hrana je ove godine sofisticiranija no ikad prije, a to se osjeti i po izboru recepata koje pripremamo ovog ljeta.

Ljeto 2025. donosi nam osvježenje ne samo u atmosferi života, lakoći s kojom se krećemo kroz dan i ispijamo koktele te uskačemo u more, već se to osjeti i na našim tanjurima. U fokusu su tako sezonski sastojci, lokalna i održiva proizvodnja, globalni utjecaji, ali i jednostavnost pripreme. Ove godine tako našim ljetnim jelovnicima, sudeći po globalnim trendovima, dominiraju plant-based jela, fermentirana hrana, fuzija azijskih i mediteranskih okusa, te ‘zero waste’ kuhanje.

Ključni trendovi:

  • Fermentirana hrana – Kimchi, miso, kombucha i druge fermentirane namirnice u modernim interpretacijama iznimno su popularne zbog dokazanih benefita na probavni sustav.
  • Global meets local – Spoj svjetskih kuhinja s lokalnim sastojcima – npr. japanski umami s dalmatinskim povrćem.
  • Zdravi obroci za visoke temperature – Fokus na lako probavljivu hranu koja hladi tijelo i daje energiju.
  • Instagram-friendly tanjuri – Hrana koja jednako dobro izgleda kao što i miriše – jarke boje, zanimljive teksture i kreativna prezentacija mu apsolutni ‘must’!

U skladu sa svim ovim trendovima, donosimo vam i četiri jednostavna, a prefina ljetna ručka kojima se možete počastiti ovih dana. Jamče osjećaj sitosti, ali i lakoće dok koračate kroz dan.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Danae Halliday (@reciperunner)

Hladna rižina zdjela s miso-dressingom i povrćem s grilla

Sastojci:

  • Smeđa riža
  • Tikvica, paprika i kukuruz s grilla
  • Mladi špinat
  • Avokado
  • Miso-dressing (bijeli miso, limunov sok, sezamovo ulje, javorov sirup)
  • Crni sezam

Postupak pripreme:

Skuhajte rižu te ju ohladite. Povrće ispecite i narežite. Sve složite u zdjelu, prelijte dressingom i pospite sezamom te poslužite. Po želji, dodajte malo grillane piletine ako vam fali izvor proteina.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli asia bardzinska (@asiabardzinska)

Tuna ceviche na dalmatinski

Sastojci:

  • Svježa tuna
  • Limeta
  • Crveni luk
  • Maslinovo ulje
  • Kapare
  • Cherry rajčice
  • Svježi bosiljak i menta

Postupak pripreme:

Tunu narežite na kockice i marinirajte 20 min u limetinom soku. Dodajte sitno sjeckani luk, rajčice, kapare i začine. Servirajte ohlađeno s tostiranim kruhom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Anna Stanford (@annasfamilykitchen)

Veganski wrap s kimchi slaw salatom i humusom

Sastojci:

  • Tortilje od cjelovitih žitarica
  • Humus s limunom
  • Kimchi + naribana mrkva i crveni kupus (slaw)
  • Mladi luk
  • Klice

Postupak pripreme:

  • Sve sastojke složite u wrap i zamotajte. Idealan obrok za plažu, piknik ili brzinski ručak.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Yummy States (@yummy.states)

Breskve na žaru s burratom i bosiljkom

Sastojci:

  • Zrele breskve
  • Burrata ili mozzarella
  • Svježi bosiljak
  • Balzamična redukcija
  • Maslinovo ulje

Postupak pripreme:

Prepolovite breskve i kratko ih zapecite na grillu. Servirajte uz burratu, prelijte s nekoliko kapi balzamične redukcije i maslinova ulja. Dekorirajte listićima bosiljka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Chef zouheir (@chef_zouheir)

GastroReceptiGastro trendovi ljeta 2025: Koja jela pripremamo ovih dana?

Facebook

100,860FanovaLajkaj