Božić je vrijeme kada se okupljamo s obitelji i prijateljima, dijeleći ljubav i radost. Jedan od najomiljenijih božićnih kolača koji unosi toplinu i miris tradicije u naše domove su definitivno kolači mađarice.
Mađarice potječu iz srednje Europe, a njihov popularni recept prenosio se s koljena na koljeno. Ove kolače odlikuje sočno tijesto koje se puni bogatim kremastim punjenjem, a često ih prelijevamo čokoladom ili posipamo šećerom u prahu.
Njihova jedinstvena kombinacija okusa čini ih savršenim izborom za božićne svečanosti, ali i za obiteljska okupljanja tijekom cijele godine. Pronašli smo recept koji su koristile naše bake i s kojim nema šanse da vam mađarice ove godine na blagdanskom stolu ne budu hit među gostima.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Mađarice
Sastojci:
Za tijesto:
- 500 g brašna
- 250 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
Za punjenje:
- 200 g mljevenih oraha (ili badema)
- 150 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
Za preljev:
- 200 g tamne čokolade
- 50 ml ulja
Postupak pripreme:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Dodajte maslac, jaja i umijesite glatko tijesto. Umotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Na laganoj vatri zagrijte mlijeko, dodajte mljevene orahe, šećer i vaniliju. Miješajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini. Izrežite na pravokutnike, stavite malo punjenja na svaki komad i preklopite ga. Oblikujte u pravokutnike.
- Prebacite kolače na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
- Otopite čokoladu s uljem na laganoj vatri. Kada su kolači pečeni i ohlađeni, prelijte ih čokoladom. Pustite da se čokolada stvrdne i tek onda poslužite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


