Mirisne i sočne, jagode se već neko vrijeme mogu pronaći na tržnicama diljem Lijepe Naše, a iako još uvijek nije vrhunac njihove sezone, mi ih već sada pokušavamo što više i što češće jesti. Osim u zobenim kašama, smoothijima i u obliku preljeva za palačinke i vafle, volimo ih koristiti i u laganim proljetnim desertima, a ova pita koju vam danas predstavljamo savršen je spoj tekstura i okusa koji u misli prizivaju piknike na travi i svibanjsko sunce.
Spoj kremastog mascarpone sira, prskog tijesta koje se topi u ustima i nadjeva od svježih jagoda malo koga neće oduševiti, a osim okusom, ova klasična francuska pita, odnosno tart, osvaja i izgledom. Ako tražite jednostavnu, a jako efektnu proljetnu slasticu koju ćete poslužiti svojim gostima ili pak sebi zasladiti tjedan – ovo je pita za vas.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Prhka pita od mascarpone sira i jagoda
Sastojci:
Za tijesto:
- 400 g brašna
- 200 g maslaca
- 5 žlica šećera
- Prstohvat soli
- 1 prašak za pecivo
- 2 žumanjka
- 1-2 žlice kiselog vrhnja
- malo ribane korice limuna
Za kremu:
- 500 g mascarponea
- 4 žličice želatine u prahu + 8 žlica hladne vode (ili želatinu pripremiti prema uputama na pakiranju)
- 2 žumanjka + 1 cijelo jaje
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 velike žlice meda ili 100 g šećera u prahu
- 1 limun
- 100 g bijele čokolade
- 300 g jagoda
Postupak pripreme:
- Tijesto treba napraviti tako da prvo prosijete brašno i potom dodate sve suhe sastojke, a zatim dodajte omekšale kockice maslaca i zamijesite smjesu. Potom dodajte žumanjke i kiselo vrhnje te ribanu koricu limuna. Tijesto možete napraviti i bez žumanjaka, a u tom slučaju možete dodati i žlicu ruma ako vam je tijesto suviše suho. Vrlo je važno staviti tijesto u hladnjak na pola sata, prije nego što ga razvaljate u pleh.
- Kada stavljate tijesto u pleh za pečenje, možete ga razvaljati ili utapkati prstima, ali pazite da bude ravnomjerno raspoređeno i jednake debljine na svim mjestima. Potom tijesto lagano izbodite vilicom i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva na 30 minuta. Potom izvadite iz pećnice, pričekajte par minuta da se ohladi i potom stavite nadjev koji ćete pripremiti dok se tijesto peče.
- Za početak, za pripremu nadjeva trebate pripremiti želatinu: pomiješajte je s vodom i ostavite da nabubri. Za to vrijeme pripremite mousse od mascarponea: žumanjke i med (ili šećer) miješajte na pari dok smjesa ne posvijetli i ne zgusne se. Maknite s pare pa dodajte pripremljenu želatinu i dobro promiješajte. Dodajte mascarpone i vaniliju i promiješajte, a zatim posebno umutite vrhnje za šlag i dodajte ga mascarponeu. Sve dobro izmiješajte. Kremu podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte sok limuna, a u drugi otopljenu bijelu čokoladu i dobro promiješajte svaki dio. Operite i očistite jagode i narežite ih na listiće jednake veličine.
- Na pečeno prhko tijesto ravnomjerno rasporedite narezane jagode. Zatim dodajte kremu od mascarponea i limuna pa još jedan sloj jagoda, i na kraju dodajte kremu od bijele čokolade i mascarponea. Dekorirajte jagodama pa stavite u hladnjak da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.