Instant osvježenje: Sorbet od marelice i ricotte za vruće ljetne dane

Apsolutna poslastica koju u kolovozu trebate isprobati!

Sorbet je brzi osvježavajući desert i kao takav dostojna zamjena obožavanom sladoledu, ali s bitnom razlikom – ne sadrži mnogo masnoće, a količinu šećera možete sami kontrolirati ili je u potpunosti izbjeći. Stoga u ovom desertu možete uživati bez grižnje savjesti i neograničeno, a kada se u sve upletu marelice doista se radi o nevjerojatnoj poslastici za svakodnevno konzumiranje!

Radi se dakle o smrznutom desertu koji se izvorno pravi od svježeg voća ili voćnog soka i nekog alkoholnog pića. S vremenom je sorbet postao poslastica gurmana koji ga znalački konzumiraju prije glavnog jela kako bi im pročistio nepca za slijed okusa koje će okusiti u sljedećim jelima.

No, mi sorbet volimo jesti i na kraju obroka ili kao poslasticu u bilo koje doba dana. Najjednostavniji recept za ovaj desert koji ima niz varijacija na temu je onaj za koji su vam potrebna tek tri sastojka- svježe voće koje imate pri ruci, par žlica vode i malo limunovog soka. I iako je to svakako basic zdrava verzija, danas vam donosimo malo dekadentniju opciju koja uključuje marelice, mentu, ricotta sir i prošek. Ova kombinacija okusa jamči osvježenje već s prvim zalogajem, a dobra je vijest i to što se ovaj desert jako lako i brzo priprema.

Recept pronađite u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ?piment oiseau? (@pimentoiseau)

Sorbet od marelice i ricotte

Sastojci:

Sorbet:

  • 125 ml vode
  • 125 ml svijetlog smeđeg šećera
  • pola žlice corn sirupa ili meda
  • 1 štapić cimeta
  • 250 ml ricotte
  • 100 ml slatkog vrhnja

Umak od marelica:

  • 7-8 marelica
  • sok pola limete
  • malo prošeka
  • po želji svijetlog smeđeg šećera
  • par listića mente

Postupak pripreme:

  • Za sirup kuhajte vodu, šećer i corn sirup. Kad zakipi, smanjite vatru i kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi. Skinite s vatre, ubacite štapić cimeta i ohladite.
  • Ricottu miksajte mikserom ili u multipraktiku dok ne postane kremasta i bez grudica. Istucite u lagani šlag slatko vrhnje te dodajte ricotti.
  • Izvadite cimet iz sirupa, dodajte ga miksajući ricotti vodeći računa o željenoj slatkoći sorbeta. Procijedite smjesu kroz cjedilo, ohladite u hladnjaku te ju potom zamrznite.
  • Za umak od marelice očistite marelice (ogulite kožu) i pirjajte sa sokom limete, prošekom i šećerom 5- 10 minuta. Pred kraj dodajte mentu, te usitnite štapnim mikserom.
  • Servirajte sorbet po želji s toplim ili hladnim umakom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bianca (@eat.withbianca)

GastroReceptiInstant osvježenje: Sorbet od marelice i ricotte za vruće ljetne dane

Facebook

99,687FanovaLajkaj