Sorbet je brzi osvježavajući desert i kao takav dostojna zamjena obožavanom sladoledu, ali s bitnom razlikom – ne sadrži mnogo masnoće, a količinu šećera možete sami kontrolirati ili je u potpunosti izbjeći. Stoga u ovom desertu možete uživati bez grižnje savjesti i neograničeno, a kada se u sve upletu marelice doista se radi o nevjerojatnoj poslastici za svakodnevno konzumiranje!
Radi se dakle o smrznutom desertu koji se izvorno pravi od svježeg voća ili voćnog soka i nekog alkoholnog pića. S vremenom je sorbet postao poslastica gurmana koji ga znalački konzumiraju prije glavnog jela kako bi im pročistio nepca za slijed okusa koje će okusiti u sljedećim jelima.
No, mi sorbet volimo jesti i na kraju obroka ili kao poslasticu u bilo koje doba dana. Najjednostavniji recept za ovaj desert koji ima niz varijacija na temu je onaj za koji su vam potrebna tek tri sastojka- svježe voće koje imate pri ruci, par žlica vode i malo limunovog soka. I iako je to svakako basic zdrava verzija, danas vam donosimo malo dekadentniju opciju koja uključuje marelice, mentu, ricotta sir i prošek. Ova kombinacija okusa jamči osvježenje već s prvim zalogajem, a dobra je vijest i to što se ovaj desert jako lako i brzo priprema.
Recept pronađite u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sorbet od marelice i ricotte
Sastojci:
Sorbet:
- 125 ml vode
- 125 ml svijetlog smeđeg šećera
- pola žlice corn sirupa ili meda
- 1 štapić cimeta
- 250 ml ricotte
- 100 ml slatkog vrhnja
Umak od marelica:
- 7-8 marelica
- sok pola limete
- malo prošeka
- po želji svijetlog smeđeg šećera
- par listića mente
Postupak pripreme:
- Za sirup kuhajte vodu, šećer i corn sirup. Kad zakipi, smanjite vatru i kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi. Skinite s vatre, ubacite štapić cimeta i ohladite.
- Ricottu miksajte mikserom ili u multipraktiku dok ne postane kremasta i bez grudica. Istucite u lagani šlag slatko vrhnje te dodajte ricotti.
- Izvadite cimet iz sirupa, dodajte ga miksajući ricotti vodeći računa o željenoj slatkoći sorbeta. Procijedite smjesu kroz cjedilo, ohladite u hladnjaku te ju potom zamrznite.
- Za umak od marelice očistite marelice (ogulite kožu) i pirjajte sa sokom limete, prošekom i šećerom 5- 10 minuta. Pred kraj dodajte mentu, te usitnite štapnim mikserom.
- Servirajte sorbet po želji s toplim ili hladnim umakom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.