Tražite neki proljetni, lagani, a malo drugačiji recept? Donosimo vam ovaj za galette, francusku pitu s jagodama, omiljenim proljetnim bobicama. Usmjesto jagoda, ako vam je tako draže, možete iskoristiti i neko drugo bobičasto voće te u konačnici piti dodati sladoled od vanilije ili šlag, no jamčimo vam da će i u ovoj originalnoj basic verziji biti jako ukusna.
Hrskavo tijesto, listići badema, sočne, mirisne jagode – kombinacija sastojaka i tekstura koja vas je vjerojatno osvojila već dok samo čitate o njoj, a što će tek biti kada je zapravo kušate. Iskoristite vikend pred nama i počastite svoje ukućane ili goste ovom rustikalnom pitom – nećete požaliti.
Galette s jagodama
Sastojci za tijesto:
- 210 g glatkog brašna
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 200 g hladnog maslaca
- 3 do 5 žlica hladne viode
Sastojci za nadjev:
- 500 g jagoda
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice gussnela
Dodatno:
- 1 jaje
- 2 žlice smeđeg šećera
- listići badema
Postupak pripreme:
- U posudu stavite brašno, šećer, sol i nasjeckajte hladni maslac. Dodajte 3 žlice hladne vode i zamijesite tijesto. Nemojte predugo mijesiti jer ne treba biti savršeno glatko. Ovisno o brašnu, po potrebi dodajte još koju žlicu vode. Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u frižider da odmara sat vremena.
- Jagode nasjeckajte, dodajte im šećere i gussnel, sve dobro promiješajte. Pećnicu zagrijte na 180°C. Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 1-2 cm u jedan krug na komadu masnog papira ili u 3 manja kruga.
- Jagode rasporedite po tijestu pritom pazeći da uz rub ostavite nekoliko centimetara praznog kako biste kasnije lakše mogli preklopiti tijesto i zatvoriti galette.
- Preklopite rubove tijesta prema unutra. Jaje razmutite i premažite rubove te ih dodatno pospite smeđim šećerom i listićima badema. Stavite peći galette oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.