Isprobajte ispeći galette pitu s jagodama. Nećete požaliti

Ovaj rustikalni desert nije teško pripremiti, a okusom je spektakularan.

Tražite neki proljetni, lagani, a malo drugačiji recept? Donosimo vam ovaj za galette, francusku pitu s jagodama, omiljenim proljetnim bobicama. Usmjesto jagoda, ako vam je tako draže, možete iskoristiti i neko drugo bobičasto voće te u konačnici piti dodati sladoled od vanilije ili šlag, no jamčimo vam da će i u ovoj originalnoj basic verziji biti jako ukusna.

Hrskavo tijesto, listići badema, sočne, mirisne jagode – kombinacija sastojaka i tekstura koja vas je vjerojatno osvojila već dok samo čitate o njoj, a što će tek biti kada je zapravo kušate. Iskoristite vikend pred nama i počastite svoje ukućane ili goste ovom rustikalnom pitom – nećete požaliti.

Galette s jagodama

Sastojci za tijesto:

  • 210 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g hladnog maslaca
  • 3 do 5 žlica hladne viode

Sastojci za nadjev:

  • 500 g jagoda
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice gussnela

Dodatno:

  • 1 jaje
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • listići badema

Postupak pripreme:

  • U posudu stavite brašno, šećer, sol i nasjeckajte hladni maslac. Dodajte 3 žlice hladne vode i zamijesite tijesto. Nemojte predugo mijesiti jer ne treba biti savršeno glatko. Ovisno o brašnu, po potrebi dodajte još koju žlicu vode. Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u frižider da odmara sat vremena.
  • Jagode nasjeckajte, dodajte im šećere i gussnel, sve dobro promiješajte. Pećnicu zagrijte na 180°C. Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 1-2 cm u jedan krug na komadu masnog papira ili u 3 manja kruga.
  • Jagode rasporedite po tijestu pritom pazeći da uz rub ostavite nekoliko centimetara praznog kako biste kasnije lakše mogli preklopiti tijesto i zatvoriti galette.
  • Preklopite rubove tijesta prema unutra. Jaje razmutite i premažite rubove te ih dodatno pospite smeđim šećerom i listićima badema. Stavite peći galette oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Abinaya | Food blogger (@abinayaskitchen)

GastroReceptiIsprobajte ispeći galette pitu s jagodama. Nećete požaliti

Donna Vekić u rodnom Osijeku nastavlja misiju izgradnje javnih teniskih terena

Nakon dva uspješno održana turnira, 2020. i 2022. godine, Premier Tennis Tournament i ove se godine održava u Osijeku. O uspješnosti prethodnih turnira govore i dva, već...

Nikolina i Sonja obožavaju odvažne okvire naočala

Naše oči su naš prozor u svijet. Omogućuju nam da istražujemo, čitamo, vozimo, obavljamo poslove i sudjelujemo u mnogim drugim svakodnevnim aktivnostima. No, često zaboravljamo...

BIPA Pharma novi je prodajni koncept na tržištu

BIPA Pharma novi je prodajni koncept kojeg austrijski drogerijski lanac BIPA Hrvatska uvodi u svoje poslovnice na hrvatsko tržište, a namijenjen je prodaji specijaliziranih...

Women’s Wellbeing Weekend pokazao koliko je važno uzeti predah od svega i misliti na sebe

Prošlog vikenda u Splitu, u luksuznom hotelu Cvita održan je Women's Wellbeing Weekend by Abrienne, manifestacija koja slavi žensku ljepotu – unutarnju i vanjsku....

Omiljeni likovi ‘Oni’ Tisje Kljaković Braić dobivaju svoju izložbu!

Jedna od naših najpoznatijih likovnih umjetnica, Tisja Kljaković Braić, ovog travnja otvara svoju izložbu u Etnografskom muzeju, a bit će kompletno posvećena njezinim karikaturama...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram