Isprobajte napraviti prhku i mirisnu rustikalnu galette pitu od šumskog voća

Dašak francuske kuhinje na vašem proljetnom stolu.

Francuska galette pita vjerojatno je najjednostavnija pita koju možete napraviti i upravo se zato smatra jednom od najpopularnijih proljetnih poslastica. Riječ je, naime, o piti koja će uspjeti čak i onima bez posebnih sposobnosti za ukrašavanje ili slastice općenito. Dovoljno je tek malo spretnosti kako bi se zamijesilo prhko tijesto, mašte kada je u pitanju nadjev i manje od jedne minute za oblikovanje pite. Najbolje od svega, za pripremu galette neće vam trebati čak niti poseban kalup, već samo ravna površina obložena papirom za pečenje na kojoj ćete zatim oblikovati svoju pitu.

Ova rustikalna pita ime je dobila po riječi gale, što u prijevodu znači ravna torta ili kolač, a zbog jednostavnog načina pripreme vrlo je brzo, osim Francuza, osvojila i ostatak svijeta pa tako danas postoji nebrojeno mnogo slanih i slatkih varijanti ove poslastice. Mi vam sugeriramo da se ovih dana počastite s verzijom u kojoj je glavna zvijezda šumsko voće. Uz dodatak sladoleda od vanilije dobit ćete desert vrijedan divljenja, a nećete se morati jako pomučiti kako biste ga izradili.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Melbourne Foodie | Kerri (@kerthefoodie)

Galette pita sa šumskim voćem

Sastojci: 

Za tijesto:

  • 310 grama brašna
  • 1 žličica soli
  • 225 grama hladnog maslaca ili margarina
  • 125 ml hladne vode iz frižidera

Za nadjev:

  • 500 grama šumskog voća
  • 60 grama šećera
  • sok od pola limuna
  • 1 jušna žlica gustina

Ostalo:

  • 1 jaje za premazivanje
  • 1 žlica mlijeka

Postupak pripreme:

  • Pomiješati brašno, sol i hladan maslac narezan na kockice, a zatim dodavati vodu postepeno i mijesiti rukama dok se ne dobije kompaktno tijesto. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 1 sat.
  • Nakon hlađenja, razvaljati tijesto na pobrašnjenoj podlozi u veći krug (oko 37 cm), zatim ga prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje.
  • Gustin razmutiti sa sokom od limuna, dodati šećer, sve dobro izmiješati te pomiješati s voćem. Pripremljeno voće rasporediti po tijestu, ostavljajući 5 cm ruba. Zavrnuti rubove prema unutra te premazati jajetom razmućenim sa žlicom mlijeka. Peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
  • Ostaviti da se ohladi nekoliko minuta, te poslužiti uz sladoled od vanilije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lily | Little Sweet Baker (@littlesweetbaker)

GastroReceptiIsprobajte napraviti prhku i mirisnu rustikalnu galette pitu od šumskog voća

U četiri koraka do blistave kože uz nenametljiv make up za svaki dan

Ispravi, ujednači, poboljšaj i iznad svega zabavi se! Filozofija je to linije Avène Couvrance, visoko podnošljive medicinske korektivne šminke specijalizirane za korekciju svih vrsta...

Facebook

100,860FanovaLajkaj