Fritule su jedna od za pripremu najjednostavnijih slastica koje jedemo u zimskom periodu, a osim na adventskim kućicama diljem Hrvatske lako ih je napraviti i kod kuće. Dok se tako na božićnim sajmovima mogu kušati one klasične ili pak s rumom, jabukama i grožđicama, mi vam sugeriramo da u toplini svog doma iskušate recept za čokoladne fritule – okusom bogatije od svih drugih.
Božićne čokoladne fritule
Sastojci za 4 osobe:
- 50 gr čokolade za kuhanje
- 75 ml mlijeka
- 100 ml vode
- 60 gr maslaca
- 30 gr šećera
- 25 gr kakaa
- 75 gr brašna
- 2 jaja
- 1/2 žličice sode bikarbone
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Postupak pripreme:
- Stavite mlijeko, vodu, kakao, šećer i maslac u lonac i pustite neka zavrije. Brašno izmiješajte sa sodom bikarbonom i umiješajte u uzavrelu smjesu u loncu. Kuhajte na skroz laganoj vatri nekoliko minuta, stalno miješajući da vam se sve fino izjednači i zgusne. Ostavite da vam se tijesto ohladi.
- Za to vrijeme otopite čokoladu na pari. Kad se smjesa tijesta ohladila, dodajte joj jedno po jedno jaje miksajući. Na kraju dodajte rastopljenu čokoladu. Smjesa će vam biti izgledati poput smjese za truffles, odnosno čokoladne praline.
- Na vatri zagrijte ulje. Pazite da vam nije prevruće, neka vam vatra bude lagana. Tijesto možete pomoću dvije žličice spuštati u ulje ili oblikovati kuglice dlanovima. Pržite fritule cca 4 minute, povremeno ih okrećući da vam ne ostanu sirove u sredini. Ocijedite ih na kuhinjskom papiru, pa kad se ohlade obilato pospite šećerom u prahu ili posipajte preljevom od čokolade. Poslužite toplo, ali ne prevruće.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.