Jamie Oliver zna kako napraviti najfinije domaće kuhano vino. Nije nimalo komplicirano

Ovo može svatko.

Uskoro će ulice gradova mirisati po fritulama i bogatim aromama kuhanog vina, a ako ga želite ispijati i kod kuće, a ne samo na adventskim štandovima, trebat će vam recept koji vam danas donosimo. Naime, popularni ‘goli kuhar’, Jamie Oliver, podijelio je sa svijetom svoju originalnu recepturu po kojoj sam u vrijeme Božića kuha vino.

Kao što je uvijek slučaj s njegovim receptima i ovaj je recept jednostavan te ga ni najveći početnici u kuhinji ne mogu uprskati. Jamie tvrdi da je ovo kuhano vino esencija Božića u čaši, pa vam svakako sugeriramo da ga pripremite i uvjerite se sami u njegove riječi.

Kuhano vino po receptu Jamiea Olivera

Sastojci:

  • 2 klementine
  • 1 limun
  • 1 limeta
  • 200 g šećera
  • 6 cijelih klinčića
  • 1 štapić cimeta
  • 3 lovorova lista
  • 1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
  • 1 mahuna vanilije
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 2 boce Chiantija ili drugog crvenog vina

Postupak pripreme:

  • Pomoću gulilice ogulite koru klementinama, limunu i limeti. U veliki lonac na srednje jaku vatru stavite kuhati šećer, dodajte koru i iscijedite sok klementine. Dodajte klinčić, štapić cimeta, lovorov list i naribajte muškatni oraščić. Mahunu vanilije prepolovite uzdužno i dodajte u lonac, a zatim ulijte vino tako da prekrije šećer.
  • Pustite da se krčka dok se šećer potpuno ne otopi u vinu, a zatim zakuhajte. Kad zakuha, pustite da se kuha otprilike četiri do pet minuta, odnosno sve dok ne dobijete gusti sirup. Važno je da se prvo napravi sirup jer se šećer i začini trebaju poprilično zagrijati. Ako ih zagrijavate nakon što ste dodali vino, sav alkohol će ispariti.
  • Kada ste dobili sirup, smanjite temperaturu te dodajte zvjezdasti anis i ostatak vina. Lagano zagrijte vino, a nakon otprilike pet minuta, kad postane toplo i ukusno, prelijte ga u čaše i poslužite toplo.

GastroReceptiJamie Oliver zna kako napraviti najfinije domaće kuhano vino. Nije nimalo komplicirano

Sasvim je normalno da kosa opada u proljeće, ali taj proces možete usporiti

Proljetno, odnosno sezonsko ispadanje kose zapravo je prirodan biološki fenomen. Ta fiziološka promjena naziva se “sezonski efluvij” i rezultira većim gubitkom kose kada je,...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram