Najljepše godišnje doba i bogat izbor sezonskih namirnica inspiracija su chefovima kada je priprema deserata u pitanju.
Darko Škoranec iz zagrebačkog restorana Apetit za ovo proljeće osmislio je deserte kojima je teško odoljeti, a s nama je podijelio recept Pavlove torte koju možete napraviti i u vlastitom domu. Neizostavne jagode s kremom od vanilije u prefinoj Pavlovoj izvedbi desert je koji nas iznova oduševi, a osim jagoda možete koristiti bilo koje sezonsko voće po želji.
Recept za osam osoba
Beze kore
16 bjelanjaka
250 g šećera
Žlica škroba
Žlica limunovog soka ili octa
Žlica ekstrakta vanilije
Postupak
Bjelanjak tučemo i lagano dodajemo šećer. Miksamo do staklenaste guste smjese i dodajemo ostatak. Razmažemo u željenom obliku i sušimo na 90 stupnjeva.
Krema od vanilije
8 žutanjaka
0.5 l mlijeka
0.5 l vrhnja za kuhanje
150 šećera
80 g glatkog brašna
Mahuna vanilije
2 dcl vrhnja za šlag
Postupak
Zagrijati vrhnje i mlijeko do vrenja (pomiješati ostale sastojke i dodati malo zagrijanog mlijeka i vrhnja da se temperira). Uliti smjesu žutanjka i kipućeg mlijeka i kuhati lagano do zgušnjavanja. Procijediti i ohladiti te dodati tučeni šlag.
Krema od jagoda
0.5kg jagoda
Šećer
Gustin
Postupak
Jagode i malo šećera (po potrebi) umiješat i kuhati na laganoj vatri s malo vode. Razraditi sa štapnim mikserom i dodati (gustin pomiješan s vodom – cca. žlica gustina s 3 žlice vode) i zagustiti po potrebi.
Foto: Filip Popović