Jede nam se desertni klasik, Schwarzwald torta! Nije jednostavno, ali evo kako se priprema

Nekad se ne bojimo izazova u kuhinji.

Volimo eksperimentirati s desertima, osobito ako su brzi i laki za pripremu, ali ponekad volimo i klasiku – za koju se treba malo više potruditi. Tradicionalni, desetljećima stari recepti često iziskuju puno više namirnica, volje i vremena za pripremu, no isto tako s razlogom oduševljavaju generacije. Jedan od takvih pomalo kompliciranih, ali neodoljivih recepata dolazi iz Bavarske, odnosno Njemačke, a radi se naravno o receptu za slasnu, kremastu Schwarzwald tortu.

Poznata i kao Schwarzwälder Kirschtorte, Schwarzwaldica je tradicionalna njemačka torta koju čine tri sloja biskvita od čokolade, međuslojevi kreme od vrhnja i nadjev od višanja – a rezultat je bombastična slastica koja zapanjuje i okusom i izgledom.

Uz dodatak rakije od trešanja, šlaga i narezane čokolade, ova torta prava je kraljica svakog stola na kojeg ju se posluži. Iako traži dosta truda i vremena kako bi se pripremila, nama se ovih dana baš jede pa ćemo za vikend izdvojiti par sati i počastiti se receptom u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli TasteAtlas (@tasteatlas)

Klasična Schwarzwald torta

Sastojci:

Za biskvit:

  • 7 jaja
  • 230 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 160 g glatkog brašna
  • 1⁄2 žličice praška za pecivo
  • 50 g gustina
  • 40 g kakaa u prahu
  • 60 g rastopljenog maslaca
  • 50 ml soka iz kompota od višanja

Za namakanje:

  • 60 ml soka iz kompota od višanja
  • 3 žlice likera Chiemseer Klosterlikör ili neki drugi prema ukusu
  • Za nadjev od višanja
  • 350 g ocijeđenih višanja iz kompota
  • 1 žlica soka od limuna
  • 50 g šećera
  • 50 g gustina
  • 1 prstohvat cimeta
  • 3 žlice likera Chiemseer Klosterlikör ili neki drugi prema ukusu
  • 50 ml soka iz kompota od višanja

Za kremu od vrhnja:

  • 600 ml vrhnja za šlag
  • 2,5 vrećice šlag fixa
  • 2 žlice šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera

Za dekoraciju:

  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 2 vrećice šlag fixa
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 12 ušećerenih trešanja
  • 100 g čokoladnih strugotina

Postupak pripreme:

  • Pripremite biskvit tako da prvo odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer te mutite dok smjesa ne postane svijetla i gusta. Ručno pomiješajte žumanjke sa snijegom od bjelanjaka. U posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo, gustinom i kakaom. Smjesu prosijte u razmućena jaja. Pažljivo izmiješajte. Na štednjaku otopite maslac te ga ulijte u biskvit pa dodajte i sok iz kompota. Sve dobro pomiješajte.
  • Na dno kalupa veličine 26 centimetara postavite papir za pečenje, a stijenke namastite. Izlijte smjesu za biskvit u kalup, dobro je poravnajte i lupite dnom par puta o tvrdu podlogu. Pecite biskvit u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 30 minuta. Kada je biskvit pečen, pustite da se ohladi pa ga narežite na tri biskvita.
  • Za nadjev od višanja iscijedite pola limuna. Malo tekućine iz kompota pomiješajte s gustinom i dobro izmiješajte tako da nema grudica. U lonac na štednjaku ulijte preostalu tekućinu od kompota pa dodajte višnje, šećer, iscijeđeni limunov sok, cimet, izmiješani gustin i liker. Sve zagrijavajte do vrenja uz miješanje i zatim kuhajte minutu do dvije da se smjesa zgusne.
  • Za kremu od vrhnja osigurajte da je vrhnje za šlag hladno iz hladnjaka. U veću posudu ulijte vrhnje. Počnite miksati na srednjoj brzini. Dok miksate, postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Kada vrhnje počne postajati gušće, postepeno dodajte šlag fix. Nastavite miksati dok ne dobijete čvrstu i kremastu teksturu.
  • Maknite papir za pečenje ispod najdonjeg biskvita te ga postavite na pladanj. Vruću smjesu podijelite na 2 jednaka dijela, te nanesite na donji i srednji biskvit pazeći da ne ide do rubova. Na donji biskvit nanesite pola kreme od vrhnja i dobro zagladite. Stavite drugi biskvit s višnjama pa i na njega stavite ostatak bijele kreme i dobro je zagladite. Pokrijte sve gornjim biskvitom. Stavite tortu na sat vremena u frižider.
  • Nakon sat vremena umutite slatko vrhnje i vanilin šećer do pola, a onda dodajte učvršćivač za šlag. Čokoladnim strugotinama ukrasite tortu. Na vrh dodajte i ušećerene trešnje.
    Prije posluživanja, tortu ohladite u hladnjaku na minimalno 3 sata, a najbolje preko noći.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli RESIPIS (@resipis_)

GastroReceptiJede nam se desertni klasik, Schwarzwald torta! Nije jednostavno, ali evo kako...

Facebook

100,860FanovaLajkaj