Rijetko koja kombinacija okusa toliko podsjeća na zimu i u toj mjeri pruža zadovoljstvo nepcu kao što je to slučaj s miksom čokolade i naranče. Slatkoća čokolade savršeno se stapa s kiselom gorčinom i svježinom naranče, a rezultat je gastronomski spoj kojem rijetko tko može odoljeti. Ne čudi nas stoga da su slavni Jaffa keksi među najprodavanijima u svijetu, kao ni to da se na društvenim mrežama mogu pronaći stotine recepata koji imitiraju teksturu i okus tih keksa.
S obzirom da su dani sve hladniji, a zalepršale su i prve pahulje snijega, pravo je vrijeme da kuću ugrijemo paljenjem pećnice i razvedrimo se ukusnim kolačima. Danas vam tako predstavljamo recept za najsočniju i najraskošniju domaću Jaffa tortu. Iako se ne radi o najjednostavnijoj i najbržoj recepturi, ovaj kolač na kraju se itekako isplati napraviti – pogotovo u predblagdansko doba domjenaka i svečanih večera za obitelj i prijatelje.
Jaffa torta
Sastojci:
Za svijetli biskvit:
▪ 5 jaja
▪ 8 žlica oštrog brašna
▪ 7 žlica šećera
▪ 1 vanilin šećer
▪ 4 žlice ulja
▪ 4 žlice vode
▪ 3 žličice praška za pecivo
Za tamni biskvit:
▪ 5 jaja
▪ 8 žlica oštrog brašna
▪ 7 žlica šećera
▪ 1 vanilin šećer
▪ 4 žlice ulja
▪ 4 žlice vode
▪ 3 žličice praška za pecivo
▪ 2 žlice kakaa
Krema:
▪ 1,5 l mlijeka
▪ 4 pudinga od vanilije
▪ 200 g šećera
▪ 1 margarin
▪ 20 dag šećera u prahu
▪ 4 rebra čokolade
I još:
▪ sok od dvije naranče (za namakenje biskvita)
▪ 4 paketa jaffa keksa
▪ tučeno vrhnje ili šlag krema
Postupak pripreme:
- Prvo treba ispeći bijeli i tamni biskvit i to tako da odvojimo bjelanjke od žumanjaka. Umutimo bjelanjke u snijeg s prstohvatom soli. Mutimo žumanjke postupno dodajući šećer, vanilin šećer, ulje, vodu i prosijano brašno i prašak za pecivo. U smjesu lagano žlicom umiješamo pjenu od bjelanjaka. U tamni biskvit dodati i dvije žlice kakaa. Peći na papiru za pečenje u kalupu za torte promjera 30 cm.
- Za kremu je potrebno skuhati u mlijeku i šećeru puding. U ohlađeni puding dodati 1 margarin izmiksan prethodno s 20 dag šećera u prahu. Podijeliti smjesu na dva dijela. U jedan dio dodati 4 rebra istopljene čokolade. Dobro sjediniti.
- Zatim se torta slaže sljedećim redosljedom – Prvo položimo tamni biskvit i dobro ga natopimo zaslađenim sokom od 1 naranče i vode. Preko njega složimo pola bijele kreme, preko kreme poredamo Jaffa kekse (namočene prethodno u mlijeko) čokoladnom stranom prema kremi. Dobro utisnuti kekse u kremu i prekriti ostatkom bijele kreme.
- Potom stavimo svijetli biskvit i dobro ga natopimo zaslađenim sokom od 1 naranče i vode. Preko njega složimo pola tamne kreme, preko kreme poredamo Jaffa kekse namočene prethodno u mlijeko s čokoladnom stranom prema kremi. Dobro utisnuti kekse u kremu i prekriti ostatkom tamne kreme.
- Tortu dekoriramo tučenim slatkim vrhnjem ili šlag kremom, a možemo ju ukrasiti i čokoladnom glazurom ili s još naslaganih Jaffa keksa na vrhu.