Maleni gradić Samobor smjestio se u zapadnoj okolici Zagreba, a osim što je poznat po gorju koje ga okružuje i simpatičnoj staroj jezgri, stanovnici ovog gradića ponose se i svojim zaštitnim gastronomskim znakom – samoborskim kremšnitama. Poznato je tako da originalni recept samoborskih kremšnita imaju samo slastičarnice „U prolazu“ i „Kavana Livadić“, a prije nekoliko dana turistička zajednica tog grada obznanila je i da je od sada taj kremasti kolač zakonom zaštićen kao autohtoni samoborski brend.
Prema rješenju Ministarstva kulture i medija od 18. siječnja 2021., tradicionalna Samoborska kremšnita, prenošenje umijeća, praksi i tradicije slastičarskog obrta, dobila je status nematerijalnog kulturnog dobra i bit će upisana u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Tim povodom donosimo vam i recept za neodoljivu samoborsku kremšnitu koju nije teško napraviti.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 1 paket lisnatog tijesta
- 8 jaja
- 1 l mlijeka
- 200 grama šećera
- 2 paketića vanilin šećera
- 60 grama brašna
Postupak pripreme:
Podijelite lisnato tijesto na dva jednaka dijela, pa svaki razvucite na veličinu lima za pečenje. Pecite zasebno gornju i donju koru u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva dok ne postanu zlatnožute, oko 10 do 15 minuta. Ostavite ih sa strane da se ohlade. Za to vrijeme odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg. U žumanjke dodajte šećer, vanilin šećer, brašno i nekoliko žlica mlijeka. Ostatak mlijeka ugrijte na štednjaku. Smjesu od žumanjaka stavite u zaseban lonac i kuhajte na laganoj temperaturi postupno dodajući toplo mlijeko dok ne zgusne. Pustite da se smjesa malo ohladi i umiješajte je u tučene bjelanjke. Toplu smjesu prelijte preko pečene kore te je preklopite drugom korom. Preko kremšnite pospite šećer u prahu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.