Jednostavno neodoljiva: Proljetna torta od bazge i limuna

Esencija proljetnih okusa na tanjuru.

Svibanj je uvod u ljetne mjesece. Dani su osjetno topliji i duži, priroda je u punom cvatu, a mirisom šuma i livada širi se miris bazge, omiljenog nam proljetnog cvijeta. Bazga je popularna kao narodni lijek, koristi se za čajeve, deserte i izradu slatkih sirupa, a s obzirom da je krasi divan, nježan slatki okus koji osvježava nije nikakvo čudo da je svoj put pronašla i do deserata.

Bazga i sok od bazge tako se već dugo koriste u izradi sočnih biskvita, a najpopularnije kombinacije okusa su one s limunom i vanilijom. Ovi gastro spojevi jednostavno oduševljavaju, a koliko su popularni dokazuje i činjenica da su princ Harry i Meghan Markle na svom vjenčanju prije četiri godine također imali svadbenu tortu od limuna i bazge. Danas vam donosimo jedan sličan recept, kako biste i vi uživali u ovoj senzaciji među kolačima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Honey Bees Cakes (@honeybeescakesruislip)

Torta od bazge i limuna

Sastojci:

  • ulje za podmazivanje kalupa
  • 6 srednjih jaja
  • 100 grama čvrstog jogurta
  • 0,5 dl mlijeka
  • 450 grama omekšalog maslaca
  • 450 grama sitno mljevenog šećera, po mogućnosti nerafiniranog
  • 450 grama brašna
  • prašak za pecivo
  • fino ribana korica jednog limuna i njegov sok
  • 3 jušne žlice sirupa od bazge

Za nadjev i preljev:

  • 250 grama omekšalog maslaca
  • 300 grama punomasnog kremastog sira
  • 700 grama sitno mljevenog šećera ili šećera u prahu
  • fino ribana korica jednog limuna
  • jestivo cvijeće za dekoraciju

Postupak pripreme:

  • Zagrijte pećnicu na 160 °C. Premažite tri kalupa za torte promjera 20 cm uljem ili maslacem. U zdjeli pjenjačom izmiješajte jaja, jogurt i mlijeko. U velikoj zdjeli mikserom izradite maslac i šećer. Kada smjesa bude pjenasta i rahla, dodajte brašno, prašak za pecivo, tekući dio koji ste prethodno izradili i koricu od limuna. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Podijelite na tri dijela u tri kalupa i pecite oko 40 minuta.
  • Pomiješajte limunov sok sa sirupom od bazge. Kada su kore pečene, izbušite ih čačkalicom pa ih lagano žlicom natopite smjesom limuna i sirupa od bazge. Neka se ohlade u kalupima.
  • Za nadjev izradite mikserom maslac, sve dok ne bude gladak. Dodajte polovicu šećera u prahu i špatulom sjednite u glatku smjesu, a potom ju doradite mikserom. Dodajte ostatak šećera, kremasti sir i limunovu koricu, ponovno izmješajte špatulom i doradite mikserom do glatke mase.
  • Ova smjesa će vam biti i nadjev i glazura pa pazite da je bogato rasporedite između kora, ali i da vam ostane dovoljno za oblaganje same torte. Jednostavno slažite redom biskvit pa na njega kremu i zatim ponovite. Glazura ne mora biti savršeno glatka i neravnine su dopuštene. Pustite da se vaša torta od bazge i limuna ohladi pa je ukrasite sa svježim jestivim cvijećem poput maćuhica ili ljubičica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Csombók Nikolett (@csombok_nikolett)

GastroReceptiJednostavno neodoljiva: Proljetna torta od bazge i limuna

Facebook

88,138FanovaLajkaj

instagram