Topli, sunčani dani ove veljače naslućuju kako se bliži dolazak proljeća. Na tržnice su stigli prvi tulipani, livade su se krenule šareniti zbog jaglaca i visibaba, a mi se u glavi već okrećemo prvim proljetnim danima uživanja u šetnjama, zelenilu i sezonskom voću. Naravno, uvijek nam je glavni vjesnik pravog proljeća dolazak prvih jagoda u ponudu dućana, a ovih dana smo ih pronašli – doduše uvezene iz Španjolske, ali i dalje su nas razveselile!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Odlučili smo ih iskoristiti za pripremu jednog jako finog, a jednostavnog recepta koji spaja palačinke, mascarpone sir i šumsko voće. Rezultat je torta impozantnog izgleda, ali i okusa, a koja je lagana i pravog proljetnog, slatkog, a osvježavajućeg okusa. Recept smo preuzeli od srpske food blogerice Ane Manojlović i s njezinog IG profila, a možete ga raspisanog pronaći u nastavku. Nema šanse da s ovom tortom u svoju kuhinju ne unesete dašak proljetnih dana.
Torta od palačinki
Satojci:
- 1 kg mascarpone sira
- 600 ml slatkog kondenziranog mlijeka
- 13 palačinki
- 300 – 400 g jagoda ili drugog šumskog voća
Postupak pripreme:
- Prvo po standardnoj recepturi od jaja, mlijeka, brašna i šećera umutite i ispecite palačinke. Kada ste njih pripremili te ih ostavili na tanjuru da se nakon pečenja ohlade, umutite mascarpone sir i kondenzirano mlijeko. Za dodatnu dozu slatkoće smjesi od sira možete dodati i ekstrakt vanilije ili pak vanilin šećer.
- Kada je krema spremna, obložite kalup za torte s 4 palačinke, da se lijepo prekriju i da se sljube, one čine bazu vaše torte. Zatim krenite redati u kalup – jedna palačinka, preko nje krema pa jagode ili drugo voće – i onda sve ispočetka dok ne potrošite sve sastojke. Na kraju palačinke koje vire s ruba kalupa lijepo prebacite i omotajte oko zadnjeg sloja torte i dobit ćete divan ‘palačinka zavežljajčić’.
- Tortu ostavite da se u hladnjaku dobro stisne preko noći te sljedeći dan poslužite uz dodatak voća ili šećera u prahu.