Jesen je pred vratima, a mi ćemo ju dočekati uz mini babkice!

Najslađi pečeni zalogaji.

Jesen je godišnje doba koje poziva na udobnost, miris cimeta i tople kolače koji griju dom jednako kao i srce. Dok vani lišće šušti pod nogama, malo što priziva taj osjećaj hygge trenutka kao miris svježe pečenog tijesta. Jedan od recepata koji savršeno spaja bogat okus, rustikalni izgled i dozu modernog šarma su mini babke – male, upletene slastice koje izgledaju jednako čarobno koliko i mirišu.

Babka potječe iz židovske tradicije, no posljednjih godina osvojila je gastro svijet u brojnim varijacijama. U mini verziji postaje idealan desert za jesenska druženja, savršen uz kavu ili topli čaj, ali i kao poklon koji ćete s ljubavlju ponijeti nekome u goste.

Recept za mini babke (12 komada)

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 10 g suhog kvasca (ili 25 g svježeg)
  • 200 ml mlijeka, mlakog
  • 2 jaja + 1 žumanjak
  • 100 g maslaca, sobne temperature
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

  • 150 g tamne čokolade
  • 80 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 2 žlice kakaa
  • 1 žličica cimeta (opcionalno za jesenski twist)

Za premazivanje:

  • 1 jaje, razmućeno
  • malo šećernog sirupa (100 ml vode + 100 g šećera, kratko prokuhano)

Postupak pripreme:

  • U mlakom mlijeku otopite kvasac s malo šećera i pustite da se aktivira desetak minuta. U veliku posudu stavite brašno, šećer i sol, dodajte jaja i žumanjak, a zatim ulijte aktivirani kvasac. Mijesite dok se sastojci ne povežu, a potom postepeno umiješajte maslac dok ne dobijete glatko, elastično tijesto. Pokrijte i ostavite da se diže oko sat i pol, dok ne udvostruči volumen.
  • Za nadjev otopite čokoladu i maslac na pari, umiješajte šećer u prahu, kakao i cimet pa dobro promiješajte dok ne nastane glatka krema.
  • Kad je tijesto spremno, podijelite ga na 12 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u mali pravokutnik, premažite nadjevom i zarolajte kao roladu. Zatim svaki valjak prerežite po dužini i ispletite dvije polovice u mini pletenicu. Složite u kalup za muffine ili male kalupiće obložene papirom.
  • Premažite babke razmućenim jajem i pecite na 180 °C oko 20 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Još tople premažite laganim šećernim sirupom kako bi ostale sočne i sjajne.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Emily | Lume Bakery ✨ (@lumebakery)

GastroReceptiJesen je pred vratima, a mi ćemo ju dočekati uz mini babkice!

Facebook

100,860FanovaLajkaj