Rujan je stigao, temperature su napokon malo niže! Voćke zbog silnog sunca ove godine odlično uspijevaju pa je samo pitanje kada će se na tržnicama pojaviti i prve jesenske jabuke – mirisne, slatke i pune vitamina i minerala. Osim što ćemo ih stavljati u pite, zobene kaše i jesti sirove, volimo ih i u formi soka, ali onog domaćeg, a ne kupovnog punog šećera.
Sokovi koji nastaju u domaćim ‘radionicama’ definitivno su zdraviji i bogatiji okusom, a mi smo pronašli recept po kojem su naše bake pravile u svojim kuhinjama domaće guste sokove od jabuka. Ova tekuća okusna esencija jeseni sigurno će vas u mislima vratiti u idilu djetinjstva, a priprema je posve jednostavna pa je šteta ne isprobati ju tijekom ovog perioda.
Domaći sok od jabuke
Sastojci:
- 1,5 kg jabuka
- 2 l vode
- limunska kiselina
- limunova korica 1 limuna
- 350 g smeđeg šećera
- 10 g cimet šećera
- 1 prstohvat soli
Postupak pripreme:
- Jabuke očistite i narežite na ploške. Prebacite ih u lonac u kojem ćete ih kuhati. Dodajte limunsku kiselinu (1 vrećicu), limunovu koricu, cimet šećer i smeđi šećer.
- Sve prelijte vodom i stavite kuhati. Kada sve prokuha, kuhajte još minimalno 30 minuta, dok jabuke u potpunosti ne omekšaju. Zatim štapnim mikserom ispasirajte jabuke dok ne dobijete gusti sok. Vratite na vatru još 5 minuta, kušajte i dodajte još cimeta po želji.
- Sok natočite u sterilizirane staklene boce s čepom. Zatvorite ih dobro i pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Zatvoreni sok čuvajte na hladnom mjestu, a otvoreni u hladnjaku.