Jesenska krem juha od vrganja mora se naći na vašem stolu. Imamo super recept

Kada pričamo o esenciji jesenske gastronomije mislimo na ovo jelo.

Kada bismo morali izdvojiti samo jedno jelo koje nas neodoljivo podsjeća na prve hladnije jesenske dane, sezonske okuse i mirise, to bi svakako bila gusta krem juha od svježih vrganja. Jesen je doba čestih kiša, ali i sunčanih dana, a ti uvjeti savršeno odgovaraju rastu gljiva po šumama. Dosta vlage i oborina, ali i dovoljno topline jamče da će uskoro brojni šumoviti predjeli Hrvatske postati pravne riznice gljiva. I dok volimo i trubače i bukovače i šampinjone, najviše se veselimo dolasku svježih vrganja na naš stol.

Aromatični, prepuni vitamina i minerala esencijalnih za pravilno funkcioniranje našeg organizma, ukusni i jednostavni za pripremu – vrganji su kraljevska gljiva, a mi vam zato danas predstavljamo odličan recept za ultimativni jesenski comfort food – juhu od vrganja koja će vas oboriti s nogu.

Krem juha od vrganja

Sastojci:

  • 300 g svježih vrganja
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 grančice peršina
  • 2 grančice majčine dušice
  • 800 ml povrtnog temeljca ili vode
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica maslaca
  • 3 žlice maslinova ulja
  • sol
  • papar

Postupak pripeme:

  • U posudi rastopite maslac i na njemu zažutite sitno nasjeckan luk. Gljive očistite i izrežite na ploške te ih bacite na luk, dodajte sitno izrezan češnjak, peršin, grančicu majčine dušice i pirjajte dok gljive ne omekšaju.
  • Zatim sve zalijte povrtnim temeljcem ili vodom, posolite, popaprite, dodajte slatko vrhnje (možete koristiti i kiselo vrhnje) i kuhajte još nekoliko minuta.
  • Prije serviranja juhu pokapajte s malo maslinova ulja i jedite uz šnitu tamnog kruha. Ako se sve ne pojede za ručak, ova će juha biti dobra i hladna uz prepečeni kruh ili tost. Možete dodati malo sušenih vrganja koje prije namočite u toploj vodi. Isto tako za juhu umjesto vrganja možete koristiti i šampinjone, bukovače, lisičke, dedeke, trubice… Za koju god kombinaciju se odlučite, garantiramo da ćete biti oduševljeni rezultatom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Theresa Garcia Schultz (@aloveafare)

GastroReceptiJesenska krem juha od vrganja mora se naći na vašem stolu. Imamo...

Prvi smo kušali ponudu ovogodišnjeg Fuliranja!

Bit će to, najvaljuju organizatori iz kreativne agnecije Kokoš ili Jaje,  najangažiranije, najkreativnije i najrazigranije Fuliranje u njegovih 13 godina. U spoju tradicije i...

Facebook

100,860FanovaLajkaj