Jesenska krem juha od vrganja mora se naći na vašem stolu. Imamo super recept

Kada pričamo o esenciji jesenske gastronomije mislimo na ovo jelo.

Kada bismo morali izdvojiti samo jedno jelo koje nas neodoljivo podsjeća na prve hladnije jesenske dane, sezonske okuse i mirise, to bi svakako bila gusta krem juha od svježih vrganja. Jesen je doba čestih kiša, ali i sunčanih dana, a ti uvjeti savršeno odgovaraju rastu gljiva po šumama. Dosta vlage i oborina, ali i dovoljno topline jamče da će uskoro brojni šumoviti predjeli Hrvatske postati pravne riznice gljiva. I dok volimo i trubače i bukovače i šampinjone, najviše se veselimo dolasku svježih vrganja na naš stol.

Aromatični, prepuni vitamina i minerala esencijalnih za pravilno funkcioniranje našeg organizma, ukusni i jednostavni za pripremu – vrganji su kraljevska gljiva, a mi vam zato danas predstavljamo odličan recept za ultimativni jesenski comfort food – juhu od vrganja koja će vas oboriti s nogu.

Krem juha od vrganja

Sastojci:

  • 300 g svježih vrganja
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 grančice peršina
  • 2 grančice majčine dušice
  • 800 ml povrtnog temeljca ili vode
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica maslaca
  • 3 žlice maslinova ulja
  • sol
  • papar

Postupak pripeme:

  • U posudi rastopite maslac i na njemu zažutite sitno nasjeckan luk. Gljive očistite i izrežite na ploške te ih bacite na luk, dodajte sitno izrezan češnjak, peršin, grančicu majčine dušice i pirjajte dok gljive ne omekšaju.
  • Zatim sve zalijte povrtnim temeljcem ili vodom, posolite, popaprite, dodajte slatko vrhnje (možete koristiti i kiselo vrhnje) i kuhajte još nekoliko minuta.
  • Prije serviranja juhu pokapajte s malo maslinova ulja i jedite uz šnitu tamnog kruha. Ako se sve ne pojede za ručak, ova će juha biti dobra i hladna uz prepečeni kruh ili tost. Možete dodati malo sušenih vrganja koje prije namočite u toploj vodi. Isto tako za juhu umjesto vrganja možete koristiti i šampinjone, bukovače, lisičke, dedeke, trubice… Za koju god kombinaciju se odlučite, garantiramo da ćete biti oduševljeni rezultatom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Theresa Garcia Schultz (@aloveafare)

GastroReceptiJesenska krem juha od vrganja mora se naći na vašem stolu. Imamo...

Facebook

99,687FanovaLajkaj