Jesenska pita kakvu još niste probali: Naizgled spaja nespojivo, ali je neodoljiva

Najfiniji obrok koji si možete pripremiti ovih dana.

Dok su jabuke i bundeve najčešći izbor za sezonske pite, kruške nerijetko ostaju u sjeni – iako svojim nježnim, sočnim i pomalo cvjetnim okusom zaslužuju mjesto u prvom planu. Kada ih uparimo s intenzivnim, pikantnim notama roquefort sira te zaokružimo slatkoćom meda i hrskavošću oraha, nastaje prava jesenska čarolija na tanjuru: pita od krušaka i roqueforta koja spaja slatko, slano i aromatično u jedinstven gastronomski doživljaj.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Veggie (@easyveggieideas)

Pita od krušaka i roquefort sira s medom i orasima

Sastojci:

  • 1 pakiranje prhkog tijesta (ili domaće)
  • 3 zrele kruške
  • 150 g roquefort sira (ili drugog plavog sira po izboru)
  • 2 jaja
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 žlice meda
  • šaka oraha, grubo nasjeckanih
  • svježi timijan ili ružmarin (po želji)
  • sol i svježe mljeveni papar

Postupak pripreme:

  • Zagrijte pećnicu na 180 °C. Tijesto razvaljajte i pažljivo položite u kalup za pitu, lagano ga izbockajte vilicom te kratko zapecite 10 minuta kako bi ostalo hrskavo. U međuvremenu, kruške operite, ogulite i narežite na tanke ploške.
  • U zdjeli umutite jaja s vrhnjem, začinite solju i paprom te dodajte nekoliko listića svježeg timijana. Polovicu kruški posložite po dnu tijesta, preko njih rasporedite komadiće roquefort sira i prelijte smjesom od jaja i vrhnja. Na vrh dodajte ostatak krušaka, pospite orasima i lagano pokapajte medom.
  • Pecite 30–35 minuta, dok pita ne poprimi zlatnu boju, a krema se učvrsti. Prije posluživanja pustite da se malo ohladi, a zatim je poslužite uz čašu bijelog vina ili pjenušca.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ainsley Harriott (@ainsleyfoods)

GastroReceptiJesenska pita kakvu još niste probali: Naizgled spaja nespojivo, ali je neodoljiva

Facebook

100,860FanovaLajkaj