Dok su jabuke i bundeve najčešći izbor za sezonske pite, kruške nerijetko ostaju u sjeni – iako svojim nježnim, sočnim i pomalo cvjetnim okusom zaslužuju mjesto u prvom planu. Kada ih uparimo s intenzivnim, pikantnim notama roquefort sira te zaokružimo slatkoćom meda i hrskavošću oraha, nastaje prava jesenska čarolija na tanjuru: pita od krušaka i roqueforta koja spaja slatko, slano i aromatično u jedinstven gastronomski doživljaj.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pita od krušaka i roquefort sira s medom i orasima
Sastojci:
- 1 pakiranje prhkog tijesta (ili domaće)
- 3 zrele kruške
- 150 g roquefort sira (ili drugog plavog sira po izboru)
- 2 jaja
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 2 žlice meda
- šaka oraha, grubo nasjeckanih
- svježi timijan ili ružmarin (po želji)
- sol i svježe mljeveni papar
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Tijesto razvaljajte i pažljivo položite u kalup za pitu, lagano ga izbockajte vilicom te kratko zapecite 10 minuta kako bi ostalo hrskavo. U međuvremenu, kruške operite, ogulite i narežite na tanke ploške.
- U zdjeli umutite jaja s vrhnjem, začinite solju i paprom te dodajte nekoliko listića svježeg timijana. Polovicu kruški posložite po dnu tijesta, preko njih rasporedite komadiće roquefort sira i prelijte smjesom od jaja i vrhnja. Na vrh dodajte ostatak krušaka, pospite orasima i lagano pokapajte medom.
- Pecite 30–35 minuta, dok pita ne poprimi zlatnu boju, a krema se učvrsti. Prije posluživanja pustite da se malo ohladi, a zatim je poslužite uz čašu bijelog vina ili pjenušca.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


