Iako volimo ljetne plodove i voćke, postoji nešto posebno u dolasku jeseni i njezinih karakterističnih aroma. Okusi grožđa, jabuka i krušaka, miris mandarine i hrskava tekstura šipka – sve to oduševljava naša gastronomska čula u jesen, a svako malo otkrijemo i neki novi recept koji spaja najbolje od najboljeg. Takav je i ovaj jesenski cheesecake od jabuka, sira i karamele, a koji vam danas predstavljamo.
Neodoljiva kombinacija klasičnog kolača od sira ovdje je spojena s hrskavim jabukama i sočnim karamela sosom, a spoj je jednostavno očaravajuć. Ako ste ovih dana tražili idealan jesenski comfort food kolač koji će vam zasladiti život, ovo je točno ono što vam treba.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Jesenski cheesecake
Sastojci:
- 250 g McVities keksa
- 70 g rastopljenog maslaca
- 1 žličica cimeta
- 5-6 kom manjih jabuka
- 3 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice cimeta
- 1 žlica maslaca
- 350 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 2 žlice milerama
- 1 jaje
- 1 žlica oštrog brašna
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica cimeta
Postupak pripreme:
- Za podlogu, sameljite kekse i pomiješajte ih s cimetom i rastopljenim maslacem. Utisnite u kalup za pečenje i kratko zapecite bez nadjeva, oko 5 min na 200 stupnjeva.
- Jabuke ogulite i narežite na ploške, stavite u keramičku ili vatrostalnu posudu za pečenje i pomiješajte sa šećerom, cimetom i maslacem i stavite peći na 180 oko 20 min. Promiješajte tu i tamo da se jabuke ne zapeku. Kad se sve lijepo sjedini, šećer, maslac i cimet natope jabuke, gotovo je. Izvadite iz pećnice i stavite sa strane da se prohladi dok pripremate kremu od sira.
- Za kremu, izmutite sirni namaz s jajetom, dodajte vrhnje i šećer i miješajte dok se sve lijepo sjedini. Izlijte kremu preko podloge od keksa. Preko kreme pažljivo ravnomjerno rasporedite jabuke i njihov sos.
- Za posip, sve sastojke prstima promiješajte tako da se maslac pod toplinom prstiju rastopi i dobijete mrvice. Posipajte preko jabuka i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva na 30-35 min.
- Za to vrijeme pripremite karamel umak. Na tavu stavite šećer i miješajte na laganoj vatri dok se ne rastopi. Pazite da ne zagori. Kad dobije zlatnu boju, dodajte vrhnje koje mora biti sobne temperature. U početku će se šećer stvrdnuti, ali bez brige, ponovno će se početi rastapati na laganoj vatri. Miješajte cijelo vrijeme dok ne dobijete lijepu karamel kremu. Kada maknete s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se ne rastopi.
- Dio odvojite za preliti cheesecake, ostatak spremite u staklenku i čuvajte u hladnjaku. Poslužite ohlađeno na sobnoj temperaturi. Preljev od karamela možete poslužiti u posebnoj zdjelici, ako ga netko ne voli, ne mora ga staviti.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.