Postoje deserti koji nisu samo slatki zalogaji, već pravi rituali uživanja. Crème brûlée spada upravo u tu kategoriju – elegantan, profinjen i neodoljivo jednostavan francuski desert koji rijetko tko ne voli. Njegova svilenkasta tekstura i hrskava karamelizirana korica oduvijek su simbol francuske slastičarske perfekcije. A kada mu dodate miris cimeta i svježinu naranče, ovaj desert postaje prava jesenska bajka.
Crème brûlée s narančom i cimetom savršen je završetak večere, ali i desert koji možete pripremiti bilo kojeg hladnog vikenda kad želite unijeti malo luksuza u svakodnevicu. Nježno aromatizirano vrhnje, zapečeno do savršene karamelizirane zlatne kore, stvara savršenu ravnotežu između jednostavnosti i sofisticiranosti – desert koji u trenu pretvara dom u mirisnu francusku slastičarnicu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Jesenski crème brûlée s narančom i cimetom
Sastojci (za 4 porcije):
- 500 ml vrhnja za šlag
- 5 žumanjaka
- 80 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- korica 1 naranče (neprskane)
- 1⁄2 žličice mljevenog cimeta
- 4 žličice smeđeg šećera (za karameliziranje)
Postupak pripreme:
- U loncu na srednjoj vatri zagrijte vrhnje za šlag s koricom naranče, cimetom i vanilijom. Miješajte dok smjesa ne postane topla, ali pazite da ne proključa. Maknite s vatre i ostavite da se okusi prožmu 10-ak minuta.
- U posebnoj posudi pjenjačom umutite žumanjke i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Zatim polako, neprestano miješajući, ulijevajte toplo vrhnje u smjesu od jaja (procijedite ga kako biste uklonili koricu naranče).
- Rasporedite smjesu u keramičke posudice. Posložite ih u dublji pleh i ulijte vruću vodu do pola visine posudica. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 150°C oko 35–40 minuta, dok se smjesa ne stegne, ali i dalje lagano podrhtava u sredini.
- Ohladite crème brûlée na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak na najmanje 4 sata, idealno preko noći. Neposredno prije posluživanja, pospite površinu s malo smeđeg šećera i s pomoću kuhinjskog brenera otopite šećer dok ne postane zlatno-smeđi i hrskav.
- Ovaj crème brûlée najbolje je poslužiti odmah nakon karameliziranja, dok je kontrast između hladne kreme i tople, hrskave korice najizraženiji. Možete ga ukrasiti tankim narančinim listićem ili štapićem cimeta za dodatnu aromu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.