Jesenski gingerbread loaf s narančom i orasima: Mirisni klasik za svaki vikend

Jede nam se nešto 'utješno', fino i sočno uz šalicu čaja, a ovaj kolač nudi sve navedeno.

Postoji nešto čarobno u mirisu svježe pečenog kolača koji se širi kućom u jesen. To je onaj trenutak kad vani pada kiša, lišće šušti pred prozorom, a u pećnici se peče gingerbread loaf – kolač koji utjelovljuje sve što volimo kod hladnijih dana. Mekan, aromatičan i blago začinjen, ovaj kruh od medenjaka spaja toplinu cimeta, đumbira i klinčića s notom svježine koju donosi narančina korica, dok sjeckani orasi daju savršenu dozu hrskave teksture.

Savršen uz čaj, kavu ili čašu toplog mlijeka, gingerbread loaf je kolač koji se lako priprema, a izgleda i miriše kao da je stigao iz neke stare engleske kuharice. A najbolji dio? Drugi dan je još bolji – a njegova aroma pretvara običan jesenski dan u pravi cozy trenutak. Naučite ga napraviti u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Elizabeth Waterson (@confessionsofabakingqueen)

Gingerbread loaf s narančom i orasima

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1 žličica cimeta
  • 1⁄2 žličice mljevenog klinčića
  • prstohvat soli
  • 120 g smeđeg šećera
  • 100 g meda ili melase
  • 100 g maslaca (otopljenog i ohlađenog)
  • 2 jaja
  • 150 ml mlijeka
  • naribana korica jedne naranče
  • 80 g grubo sjeckanih oraha (možete koristiti i pekan orahe)

Za preljev (opcionalno):

  • 80 g šećera u prahu
  • 2 žlice svježeg soka naranče

Postupak pripreme:

  • Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite kalup za kruh (cca 25 cm) papirom za pečenje.
  • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, đumbir, cimet, klinčić i sol. To će biti osnova vašeg mirisnog tijesta.
  • U drugoj zdjeli pomiješajte otopljeni maslac, smeđi šećer, med (ili melasu), jaja, mlijeko i narančinu koricu. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
  • Postupno dodajte mokre sastojke u suhe, lagano miješajući kuhačom ili pjenjačom – dovoljno da se sve poveže, ali ne predugo, kako bi kolač ostao mekan. Na kraju umiješajte sjeckane orahe.
  • Ulijte smjesu u kalup i pecite 45–50 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ako kolač prebrzo tamni, pokrijte ga aluminijskom folijom zadnjih 10 minuta pečenja.
  • Kad se kolač ohladi, pomiješajte šećer u prahu sa sokom naranče i prelijte preko površine. Ostavite da se preljev stvrdne – dobit ćete predivan sjaj i citrusni kontrast aromatičnim začinima.

Ovaj gingerbread loaf savršen je sam po sebi, ali ako ga želite dodatno obogatiti, poslužite ga s tankim slojem maslaca, žlicom kiselog vrhnja ili čak toplim karamel preljevom. Uz šalicu crnog čaja ili aromatične kave, svaki zalogaj postaje pravi jesenski comfort moment.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Elizabeth Moye (@hellospoonful)

GastroReceptiJesenski gingerbread loaf s narančom i orasima: Mirisni klasik za svaki vikend

Facebook

100,860FanovaLajkaj