Jeste li već kušali Karpatku, pomalo kompliciranu, ali okusom neodoljivu tortu od jabuka?

Recept koji traži vrijeme, ali nagrađuje rezultatom.

Ako volite klasične kremšnite, vrijeme je da se upoznate i s poljskim tradicionalnim desertom, Karpatkom. Ova neodoljiva torta iz te slavenske zemlje na sjeveru pronašla je svoj put do srca foodieja diljem svijeta, a sve zahvaljujući finom punjenju od kreme i ručno rađenim korama koje se tope u ustima.

S obzirom na to da je Božić iza nas, a većina nas se vjerojatno zasitila klasičnih božićnih keksića i deserata od čokolade, ovo je sjajan izbor kolača koji možete pripremiti za Novu godinu. Traži malo više vremena, no uz dodatak od jabuka zaista oduševljava pa se trud u konačnici itekako isplati.

Karpatka s jabukama

Sastojci za kore:

  • 150 ml vode
  • 100 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • Prstohvat soli
  • Pola žličice šećera
  • 150 g brašna
  • 5 jaja

Postupak pripreme kora:

  • Pećnicu upalite na 200 stupnjeva. Dva kalupa promjera 26 cm obložite papirom za pečenje i još malo namastite po papiru i obruču kalupa. Ako nemate dva, priredite jedan, pa ćete ispeći drugu polovicu nakon prve.
  • Mlijeko, vodu, maslac, sol i šećer stavite na srednje jaku vatru. Kuhajte dok se maslac ne otopi, pa pojačajte da prokuha. Maknite s vatre, ubacite prosijano brašno od jednom i kuhačom miješajte dok ne dobijete kuglicu, jednolično tijesto. Sad vratite na vatru, koju ste opet smanjili i kuhajte oko 2 minute, konstantno miješajući, odnosno vrteći tijesto po posudi.
  • Kad ste završili, tijesto ostavite 10-ak min da se hladi. Nakon toga ubacujte jedno po jedno jaje, s tim da svako mora biti dobro umiješano u tijesto. Možete koristiti mikser.
  • Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Tijesto lagano razmažite po pripremljenom kalupu. Pecite 20 do 25 min u zagrijanoj pećnici. Vidjet ćete da se tijesto jako nadiglo, ali past će ono prilikom hlađenja. Nakon što se kora malo ohladi, prebacite je na pladanj na hlađenje, a vi pripremite kalup za drugu koru i sve ponovite.

Sastojci za kremu od jabuka:

  • 4 jabuke (500g)
  • 50 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 1 veća žličica cimeta
  • 100 ml vode
  • 10 g gustina

Postupak pripreme kreme od jabuka:

  • Jabuke očistite i ogulite, pa narežite na sitne kockice. Ubacite ih u posudu s maslacem, šećerom i cimetom, pa dinstajte ili ukuhavajte dok jabuke ne omekane. Dodajte vodu u kojoj ste lijepo umiješali gustin, pa kuhate dok se sve ne zgusne. Ostavite da se krema hladi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Alis (@misscookalis)

Sastojci za slatku kremu:

  • 750 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • Ekstrakt od vanilije po želji
  • 2 žumanjka (L)
  • 60 g gustina
  • 40 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca

Postupak za pripremu slatke kreme:

  • 600 ml mlijeka stavite kuhati s pola šećera. Preostalo mlijeko i šećer dobro izmutite sa žumanjcima. Pa dodajte i oba brašna. U tu smjesu dodajte kipuće mlijeko, miješajte da ne dobijete grudice. A zatim vratite u posudu za kuhanje i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Pokrijete prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
    Maslac sobne temperature miksate da postane kremast, a zatim ubacujete malo po malo ohlađene kreme i miksate dok ne dobijete lijepu kremu.

Slaganje Karpatke:

  • Jednu koru stavite na pladanj za posluživanje. Vratite obruč od kalupa oko te kore.
    Istresite pripremljenu kremu i poravnajte. Zatim rasporedite ohlađenu kremu od jabuka i poravnajte. Na kraju stavite drugu koru. Poslužite tortu posutu šećerom u prahu ili prelivenu s malo karamele.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Apetit (@apetitonline)

GastroReceptiJeste li već kušali Karpatku, pomalo kompliciranu, ali okusom neodoljivu tortu od...

U četiri koraka do blistave kože uz nenametljiv make up za svaki dan

Ispravi, ujednači, poboljšaj i iznad svega zabavi se! Filozofija je to linije Avène Couvrance, visoko podnošljive medicinske korektivne šminke specijalizirane za korekciju svih vrsta...

Facebook

100,860FanovaLajkaj