Znate onaj predivan miris svježeg kruha ili peciva koji nas jutrima mami u pekarnice? Samo zbog tog neodoljivog mirisa nam se ponekad lakše dignuti iz kreveta, a sada smo pronašli i recept za slatki doručak koji kombinira hrskave, uvijek ukusne croissante s pudingom od vanilije i višnjama – za najljepši početak dana.
Naime, odavno su pudinzi od kruha, odnosno bread puddings, vrlo popularan način kombiniranja starih peciva sa svježim nadjevima koji im udahnu novi život, a ovaj naš recept umjesto kruha kao zvijezdu jela predstavlja svježe croissante koji se zapeku u zdjeli i poslužuju topli – kao najfinija ‘kašica’. Dodajte im miris vanilije, višanja i pečenih badema i dobili ste doručak za koji će se tražiti žlica više.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Croissant iz zdjelice
Sastojci:
- 6 praznih croissanta
- 500 ml mlijeka po izboru
- puding od vanilije
- 1/2 šalice usitnjenih blanširanih badema
- 1 šalica kompota od višanja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- cimet, vanilin šećer
Postupak pripreme:
- Narežite ili rukama trgajte komadiće croissanta. U keramičku zdjelu za pečenje slažite red croissanta, red višanja i usitnjenih badema te tako dok ne potrošite sve. Ostavite nešto badema i višanja za posipavanje na vrhu.
- Puding skuhajte prema uputi, ali napravite ga malo rjeđe, dodajte ekstrakt vanilije i prelijte preko croissanta. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20-ak minuta. Ostavite da se ohladi 10-ak minuta prije posluživanja te dodatno posipajte vanilin šećerom i cimetom po želji.
- Ako želite spremiti dan unaprijed, prema uputama napravite sve osim pečenja i ostavite zdjelu u hladnjaku do jutra kako bi bila spremna za ubacivanje u pećnicu.