Jutarnji luksuz u vlastitoj kuhinji: Domaći kroasani s punjenjem od malina ili jagoda

Sanjamo o ovome ovog vikenda.

Postoji nešto magično u mirisu svježe pečenih kroasana koji se širi domom u rano jutro. Iako se kroasani često vežu uz pariške kafiće i vitrine francuskih pekarnica, ništa ne može zamijeniti zadovoljstvo izrade vlastitih – osobito kada ih nadjenete omiljenim voćem poput malina ili jagoda.

U nastavku donosimo recept koji donosi savršenu ravnotežu između hrskave kore, prozračne unutrašnjosti i voćnog punjenja koje se topi u ustima. Idealno za vikend doručak, posebne prilike ili jednostavno – trenutke u kojima želite nagraditi sebe i svoje najmilije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The German Bakehouse Nairobi (@thegermanbakehouse)

Domaći kroasani s punjenjem od malina ili jagoda

Sastojci (za 12 kroasana):

Za tijesto (lisnato, domaće):

  • 500 g glatkog brašna
  • 10 g soli
  • 50 g šećera
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 250 g hladnog maslaca za laminaciju (listanje)

Za punjenje:

  • 200 g svježih ili smrznutih malina ili jagoda
  • 3 žlice šećera
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žlica gustina (škrobnog brašna)
  • Malo vode

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 1 žlica mlijeka

Postupak pripreme:

  • U manjem loncu pomiješajte voće, šećer i limunov sok. Kuhajte na laganoj vatri 5–7 minuta dok voće ne pusti sok. Umiješajte gustin razmućen s malo vode, pa kuhajte još 1–2 minute dok se ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi prije punjenja.
  • U zdjeli pomiješajte brašno, sol, šećer i suhi kvasac. Dodajte mlako mlijeko i omekšali maslac te mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte u kuglu, pokrijte i ostavite da se diže 1 sat.
  • Hladni maslac za laminaciju stavite između dva papira za pečenje i razvaljajte u pravokutnik (oko 1 cm debljine). Dignuto tijesto razvaljajte u veći pravokutnik i u sredinu stavite maslac. Preklopite rubove tijesta preko maslaca (kao pismo), pa ga razvaljajte i zatim preklopite u tri sloja. Ponovite postupak laminacije još dva puta (ukupno 3 puta), s pauzama od 30 minuta hlađenja u hladnjaku između svakog valjanja.
  • Nakon zadnjeg hlađenja razvaljajte tijesto u veliki pravokutnik debljine 0,5 cm. Režite trokute, na svaki stavite žličicu voćnog nadjeva pri širem kraju. Zarolajte prema vrhu i lagano savijte u oblik polumjeseca. Složite ih na papir za pečenje, pokrijte krpom i ostavite da se dižu još 30–45 minuta. Prije pečenja nadjenite svoje kroasane punjenjem od voća tako da u njih ubrizgate smjesu uz pomoć šprice ii slastičarske vrećice.
  • Zagrijte pećnicu na 200 °C. Premažite kroasane mješavinom jaja i mlijeka. Pecite 15–20 minuta, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Po želji pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Savjet za kraj:

Ako nemate vremena za izradu domaćeg tijesta, možete koristiti kvalitetno kupovno lisnato tijesto – rezultat će i dalje biti odličan, iako domaća verzija donosi posebno zadovoljstvo i puniji okus.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nantucket Baking Company (@nantucketbakingco)

GastroReceptiJutarnji luksuz u vlastitoj kuhinji: Domaći kroasani s punjenjem od malina ili...

Facebook

100,860FanovaLajkaj