• Jolie
  • Gastro

Kako napraviti prhke i mirisne Gingerbread keksiće?

 

Najfotogeničniji i najukusniji keksići koji će vas odmah podsjetiti na božićnu čaroliju!

Okusom podsjećaju na naše medenjake, a datiraju čak iz 15. stoljeća, takozvani Gingerbread keksići osvojit će vas mirisom đumbira, pimenta i cimeta koji će ispuniti vašu kuhinju. Jednostavni su za napraviti i što je najbolje, jako zabavni za ukrašavati (ako uopće dočekaju hlađenje prije ukrašavanja!).

 

Što vam je potrebno od sastojaka?


750 g brašna
1 prašak za pecivo
5 g mljevenog đumbira
3 g mljevenog muškatnog oraščića
2 g pimenta (nije obavezno)
2 g cimeta
205 g maslaca sobne temperature
235 ml melase (ili meda ili javorovog sirupa)
220 g smeđeg šećera
120 ml vode
1 jaje
par kapi arome vanilije

(tijesto za 40 keksića, veći kalupi)

 

Priprema

Brašno, prašak za pecivo, đumbir, muškatni oraščić i pimet promiješajte u posudi. U drugoj posudi izmisksajte mikserom maslac, melasu, šećer, vodu, jaje i aromu vanilije dok ne dobijete homogenu smjesu. Pomalo dodajte smjesu od brašna i zamijesite tijesto u posudi, neka vas ne brine što će tijesto biti prhko i razdvajati se.

Smjesu razdijelite na tri jednaka dijela, zamotajte svaki dio u foliju i stavite u hladnjak najmanje tri sata.

Površinu na kojoj ćete valjati tijesto, tijesto, valjak i modlice dobro pobrašnite da sve možete lako odvojiti i prebaciti u pleh. Pleh obložite pek papirom. Keksiće stavljajte na pleh i ubacite u pećnicu na 175 stupnjeva desetak minuta. Pazite na to da se ne prepeku, moraju biti mekani kada ih izvadite vani!

 

Najbolj dio: ukrašavanje!

Keksiće morate dobro ohladiti prije ukrašavanja. Potrebna su vam 2 bjelanjka, 250 g šećera u prahu, sok od pola limuna i po želji jestive boje. Bjelanjke dobro istucite, umiješajte šećer u prahu i limunov sok i još malo miksajte. Podijelite u par posuda u koje ćete ubaciti boje (crvena, zelena). Svaku smjesu stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, odrežite malu rupicu i krenite s ukrašavajem (potpuno hladnih keksića). Ostavite ih preko noći da se stvrdnu i sljedeći dan navalite 😀

 

 

A post shared by Алëна (@island_helen) on

A post shared by KELSEY BOBIAN (@kelseybobian) on

 

A post shared by Marie Asselin (@foodnouveau) on

A post shared by Liya (@liya.lieva) on

 

 

 

 


5/5


(1 Review)

Gastro Recepti Kako napraviti prhke i mirisne Gingerbread keksiće?

povezano

Trending

Minimalističke manikure sa suptilnim zlatnim detaljima

Kada su općenito u pitanju manikure, pravila nema! Odlučite se za one boje i motive koji vam odgovaraju i ne susprežite se ako želite...

U Stradivariusu je počelo završno sniženje!

High street brend Stradivarius na svojoj je web stranici objavio da je počelo završno sniženje, što u ovom slučaju znači da je većina dostupnih...

Palačinke od zobenih pahuljica i šumskog voća su...

Palačinke mogu biti istovremeno i ukusne i zdrave. Upravo takve su palačinke od zobenih pahuljica i šumskog voća koje su odličan zdravi desert za...

Zara i Disney imaju mini kolekciju s izvornim...

Zara je još jednom pokazala da osim ažurnim praćenjem trendova zna pronaći put do srca svojih obožavatelja i posebnim, manjim kolekcijama. U sklopu noviteta...

Taman za vikend! Stigla je nova sezona serije...

Kada je prvi put najavljeno da će se hit serija iz devedesetih "Sabrina, mala vještica" (Sabrina The Teenage Witch) pojaviti opet na Netflixu, mi...

Muzej za umjetnost i obrt ima novo lice

Povodom velike obljetnice u kojoj MUO obilježava 140 godina postojanja kao jedan od najvećih i najstarijih hrvatskih muzeja, predstavljen je novi vizualni identitet koji...

Facebook

81,425ObožavateljiLajkaj

instagram

33,1k Sljedbenici
Slijedi

pročitajte

jolie preporuke

0/5 (0 Reviews)