Iako obožavamo klasične božićne kekse ponekad volimo na svoj blagdanski stol uključiti i nove recepte. Jedan od onih koje ćemo isprobati ove godine je neosporno ovaj za snjegović-keksiće koji su nas oborili s nogu prvo vizualno, a zatim i okusom. Prhko, lagano tijesto, namaz od pekmeza i royal glazura od šećera čine ih idealnima za posluživanje na božićnom stolu, a ni priprema nije komplicirana.
Snjegović-keksići
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 1 manje jaje
- vanilin šećer
- korica limuna i naranče
Postupak pripreme:
- Izmrviti maslac i brašno u mrvice, dodati šećer, jaje i ostale sastojke. Sve spojiti u tijesto i staviti na sat vremena u hladnjak. Kasnije samo izvaljati tijesto malo deblje od kovanice te izrezati kekse u obliku kruga čašom ili modlicom.
- Stavite keksiće peći na 190 stupnjeva desetak minuta, tj. dok s rub ne zazlati. Ohladite kolačiće te zatim po dvije polovice spojite premazom od pekmeza. Namazati ih royal icing glazurom. Pustiti 15 minutna da se prosuše te zatim s narančastim royal icingom iscrtati mrkve/noseve, a s crnim točke za oči i usta.
Royal icing:
- 1 bjelanjak
- 250 g šećera u prahu
- Mala žličica soka od limuna
Postupak pripreme:
- Bjelanjak lagano pomiješati sa sokom od limuna, ručno, žlicom ubacivati pomalo šećera u prahu dok se ne dobije gusta masa. Ne miksati smjesu. Malo smjese pobojati u crno, a malo u narančasto. Najbolje je koristiti boje u gelu. S papirnatim vrećicama za slastičarske kreme crtati po bijeloj smjesi na keksima. Smjesa mora biti gušća da se ne razlije preko ruba keksića. Ostavite da se ohladi i poslužite kekse.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.