Knedle punjene Nutellom i lješnjacima: Jesenski desert koji osvaja srca

Želimo ga na tanjuru i to odmah.

Knedle su pravi gastro klasik za jesenske dane – mekan, sočan omotač koji krije iznenađenje u sredini. I dok su tradicionalno punjene šljivama, sezonskim voćem ili sirom, moderne varijacije otkrivaju bogatstvo okusa koje savršeno spaja teksture i arome. Jedna od omiljenih kombinacija ove jeseni je punjenje Nutellom i hrskavim lješnjacima – desert koji istovremeno mami osmijeh i vraća u djetinjstvo.

Podsjetimo se, knedle su omiljeni desert ili prilog jelima u brojnim kulturama srednje i istočne Europe. Njihovo porijeklo datira još iz srednjeg vijeka, kada su se pripremale od jednostavnih sastojaka poput brašna, jaja i krumpira. U početku su bile slane ili neutralne, a kroz stoljeća su se razvile različite slatke varijacije, naročito u zemljama poput Češke, Poljske, Slovenije i Hrvatske. Danas knedle ne poznaju granice – mogu biti punjene voćem, čokoladom, orasima, a uz malo kreativnosti postaju i moderni desert za svaku priliku. Baš poput ovih za koje vam recept donosimo u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tajana Krstić (@gospodjicakrstic)

Knedle punjene Nutellom i lješnjacima

Sastojci (za 12 knedli):

  • 500 g krumpira
  • 150 g glatkog brašna + za radnu površinu
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 100 g Nutelle
  • 50 g mljevenih ili sitno sjeckanih lješnjaka
  • Maslac za preljev
  • Šećer u prahu za posipanje

Postupak pripreme:

  • Krumpir ogulite i skuhajte do mekoće, zatim ga protisnite u pire.
  • Dodajte jaje, brašno i prstohvat soli te zamijesite glatko, elastično tijesto. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna.
  • Tijesto razvaljajte i podijelite na 12 jednakih kuglica. Svaku kuglicu spljoštite, stavite žličicu Nutelle i prstohvat lješnjaka u sredinu, zatim pažljivo zatvorite i oblikujte u kuglu.
  • U velikom loncu zakuhajte vodu, posolite je i smanjite vatru. Knedle pažljivo spustite u vodu i kuhajte 5–7 minuta, dok ne isplivaju na površinu.
  • Ocijedite knedle, prelijte rastopljenim maslacem i pospite šećerom u prahu. Po želji, dodatno pospite sjeckanim lješnjacima.
  • Ove knedle najbolje je poslužiti odmah, dok su tople, uz šalicu kakaa ili toplog čaja. Kombinacija kremaste Nutelle i hrskavih lješnjaka pruža savršen kontrast tekstura i okusa, a njihov miris unosi pravu jesensku atmosferu u dom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Knedville 21 – Knedla Cafe (@knedville21)

GastroReceptiKnedle punjene Nutellom i lješnjacima: Jesenski desert koji osvaja srca

Facebook

100,860FanovaLajkaj