Kremasta čarolija u zdjeli: Ovakav rižin puding još niste kušali

Danski božićni desert koji nas je 'izuo iz cipela' koliko je fin.

Danska hygge tradicija ima mnogo oblika, ali rijetko što je toliko povezano s blagdanima i zimskim ugođajem kao risalamande, njihov kremasti rižin puding na mlijeku, poslužen uz aromatični, topli umak od višanja. Ovaj je desert nezaobilazno jelo svake danske božićne večeri ili ručka, a uz njega se veže i posebna tradicija – ona koja uključuje ‘skriveni badem’.

Naime, Danci cijeli oguljeni badem sakriju u zdjeli ovog rižinog pudinga, a onaj tko ga pronađe pri jelu dobiva malu nagradu, obično neki sitan poklon ili dodatan slatkiš. Ova igra stoljećima je prisutna u danskim domovima i simbolizira dobru sreću i zajedništvo.

Iako se i u našim krajevima sprema riža na mlijeku, vjerujte nam da nikada nije ovako ukusna. Naučite ju napraviti na danski način i oduševite se uz recept u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Louise | Danish recipes (@danish.recipes)

Danski rižin puding s bademom i toplim umakom od višanja

Za rižin puding:

  • 200 g Arborio ili okruglaste riže za puding
  • 1 l punomasnog mlijeka
  • 1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta
  • 70 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 200 ml slatkog vrhnja (tučenog)
  • 70 g nasjeckanih badema
  • 1 cijeli oguljeni badem (za tradiciju)
  • Za umak od višanja:
  • 300 g višanja (svježih ili zamrznutih)
  • 100 ml vode
  • 80–100 g šećera (po ukusu)
  • 1 žličica gustina + malo vode
  • 1–2 žlice soka limuna
  • Malo cimeta ili vanilije (opcionalno)

Postupak pripreme:

  • Rižu isperite pod hladnom vodom. U lonac ulijte mlijeko, dodajte zrno vanilije (ili ekstrakt) i prstohvat soli te zagrijte do vrenja. Dodajte rižu i kuhajte na laganoj vatri 30–40 minuta, uz često miješanje da se ne zalijepi. Kad se riža skuha i zgusne, umiješajte šećer i ostavite da se puding potpuno ohladi.
  • U ohlađeni puding umiješajte nasjeckane bademe. Lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje kako bi dobio svilenkastu, laganu teksturu. U puding sakrijte jedan cijeli oguljeni badem.
  • U manjem loncu zakuhajte višnje, šećer i vodu. Kad prokuhaju, zgusnite umak gustinom pomiješanim s malo vode. Umak kuhajte još 2–3 minute dok se lagano ne zgusne. Dodajte limunov sok i eventualno prstohvat cimeta ili vanilije.
  • Puding dobro rashladite. Topli umak od višanja prelijte preko svake porcije tik prije posluživanja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gurme Rehberi (@gurmerehberi)

GastroReceptiKremasta čarolija u zdjeli: Ovakav rižin puding još niste kušali

Facebook

100,860FanovaLajkaj