Kremasta slastica od karamele koja će oduševiti i najizbirljivija nepca

Torta od karamele i datulja koju morate pripremiti ove zime.

Sočne, meke datulje uvijek su nam omiljeni slatki snack, a znamo i kako ih je odlično koristiti u kolačima kao zamjenu za šećer. Sada smo pronašli kalorijski bombastičan, ali isto tako senzacionalno ukusan recept za tortu od karamela sosa i datulja – a koji obara s nogu. Ako ste dakle ovih dana željni pravih dekadentnih torti, počastite se ovom jer je esencija comfort fooda.

Kremasta torta od datulja i karamele

Sastojci za biskvit:

  • 120 g maslaca, omekšanog
  • 80 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g mljevenih datulja
  • 150 ml kipuće vode
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 prstohvat soli

Sastojci za kremu:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 2 žličice ekstrakta vanilije

Sastojci za karamel-preljev:

  • 120 g šećera
  • 40 g maslaca
  • 150 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja

Za dekoraciju:

  • 50 g suhih datulja bez koštica

Postupak pripreme:

  • Pećnicu zagrijte na 180 °C. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
  • Mikserom mutite maslac i smeđi šećer 5 minuta, potom dodajte jaje, mljevene datulje i ekstrakt vanilije pa još kratko mutite. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te dodajte smjesi od jaja. Dodajte kipuću vodu pa mikserom lagano miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 40 minuta na 180 °C. Pečeni biskvit ohladite pa prerežite po sredini tako da dobijete dva tanja biskvita.
  • Pripremite karamel-preljev. U manjoj posudi otopite šećer, dodajte maslac, a kada se maslac otopi, dodajte vrhnje za šlag i kuhajte na laganijoj vatri 5 minuta. Maknite s vatre i ostavite da se hladi.
  • Pripremite kremu. U zdjelu stavite sve sastojke za kremu i mikserom mutite dok smjesa ne postane čvrsta.
  • Složite tortu. Prvi biskvit premažite polovicom kreme, stavite drugi biskvit i premažite preostalom kremom. Po torti nanesite preljev i ukrasite nasjeckanim datuljama.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Joanna (@jkwojda)

GastroReceptiKremasta slastica od karamele koja će oduševiti i najizbirljivija nepca

U četiri koraka do blistave kože uz nenametljiv make up za svaki dan

Ispravi, ujednači, poboljšaj i iznad svega zabavi se! Filozofija je to linije Avène Couvrance, visoko podnošljive medicinske korektivne šminke specijalizirane za korekciju svih vrsta...

Facebook

100,860FanovaLajkaj