Sočne, meke datulje uvijek su nam omiljeni slatki snack, a znamo i kako ih je odlično koristiti u kolačima kao zamjenu za šećer. Sada smo pronašli kalorijski bombastičan, ali isto tako senzacionalno ukusan recept za tortu od karamela sosa i datulja – a koji obara s nogu. Ako ste dakle ovih dana željni pravih dekadentnih torti, počastite se ovom jer je esencija comfort fooda.
Kremasta torta od datulja i karamele
Sastojci za biskvit:
- 120 g maslaca, omekšanog
- 80 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g mljevenih datulja
- 150 ml kipuće vode
- 250 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 prstohvat soli
Sastojci za kremu:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Sastojci za karamel-preljev:
- 120 g šećera
- 40 g maslaca
- 150 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
Za dekoraciju:
- 50 g suhih datulja bez koštica
Postupak pripreme:
- Pećnicu zagrijte na 180 °C. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
- Mikserom mutite maslac i smeđi šećer 5 minuta, potom dodajte jaje, mljevene datulje i ekstrakt vanilije pa još kratko mutite. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te dodajte smjesi od jaja. Dodajte kipuću vodu pa mikserom lagano miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 40 minuta na 180 °C. Pečeni biskvit ohladite pa prerežite po sredini tako da dobijete dva tanja biskvita.
- Pripremite karamel-preljev. U manjoj posudi otopite šećer, dodajte maslac, a kada se maslac otopi, dodajte vrhnje za šlag i kuhajte na laganijoj vatri 5 minuta. Maknite s vatre i ostavite da se hladi.
- Pripremite kremu. U zdjelu stavite sve sastojke za kremu i mikserom mutite dok smjesa ne postane čvrsta.
- Složite tortu. Prvi biskvit premažite polovicom kreme, stavite drugi biskvit i premažite preostalom kremom. Po torti nanesite preljev i ukrasite nasjeckanim datuljama.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.