Jesen ima svoj poseban ugođaj koji dolazi s prvim kišama, toplim napitcima i začinima koji griju dušu. U tom ugođaju, klasični deserti dobivaju nove kombinacije okusa, a stari favoriti poprimaju neočekivane obrate. Upravo takav je tiramisu s bundevom – kremast i aromatičan desert koji spaja najbolje od talijanske tradicije, ali i jesenske začine i namirnice.
Zamislite slojeve baršunaste kreme s mascarponeom, mirisne piškote natopljene kavom i mješavinu začina od cimeta, muškatnog oraščića i vanilije. Dodajte tome slatki, nježni pire od bundeve i dobit ćete desert koji izgleda kao da je stvoren za tople večeri, svijeće i dekicu. Recept smo vam pripremili u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tiramisu s bundevom i mascarponeom
Sastojci:
- 250 g mascarpone sira
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g pirea od pečene bundeve (hokaido ili butternut)
- 3 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1⁄2 žličice cimeta
- prstohvat muškatnog oraščića
- 200 g piškota
- 1 šalica jake crne kave (ohlađene)
- 1 žlica likera od kave ili tamnog ruma (po želji)
- kakao prah
- usitnjeni keksi, lješnjaci ili karamelizirani orasi (opcionalno)
Postupak pripreme:
- Bundevu očistite, narežite i pecite na 200 °C oko 25 minuta, dok ne omekša. Zatim je usitnite u blenderu dok ne postane potpuno glatka.
- U većoj zdjeli izmiksajte mascarpone, šećer, vaniliju i pire od bundeve. U drugoj zdjeli istucite vrhnje u čvrst šlag, pa ga lagano umiješajte u smjesu od bundeve. Dodajte cimet i muškatni oraščić — krema bi trebala biti svilenkasta i mirisna.
- Piškote kratko umačite u ohlađenu kavu (s dodatkom likera ako želite) i posložite prvi sloj u staklenu posudu ili čaše. Premažite s pola kreme, zatim ponovite još jedan sloj piškota i dovršite s ostatkom kreme.
- Preko vrha pospite kakao prahom, usitnjenim keksima ili komadićima karameliziranih orašastih plodova za dodatnu teksturu. Ohladite najmanje 4 sata — idealno preko noći.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


