Bez grama brašna, lagana, sočna, a opet kremasta – to je kesten torta s čokoladom o kojoj vam danas pišemo. Neodoljive teksture i okusa, prava je jesenska poslastica kojom se morate počastiti. Idealna za početnike jer se priprema brzo i jednostavno, a opet dovoljno dekadentna da osvoji srca i prokušanih slastičara i gurmana, ova je slastica esencija jesenskih okusa i pravi comfort food za hladne kiše dane.
Ono što je kod nje posebno je to da ne traži korištenje brašna pa je samim time pogodna i za one koji ne smiju jesti gluten. Isprobajte je, iskoristite kestene čija je sezona upravo započela, i ostanite bez riječi od oduševljenja.
Torta od kestena i čokolade
Sastojci:
- 225 g tamne čokolade
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 125 g maslaca
- 40 dag kesten pirea
- 2 žlice ruma
- 100 grama tamne čokolade
- 250 ml vrhnja za šlag
- po želji nekoliko kapi ekstrakta vanilije
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Odvojite bjelanjke od žumanjaka i u posebnoj posudi uz dodatak malo soli istucite bjelanjke u snijeg. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke, kesten pire i maslac. U smjesu lagano dodajte polovicu snijega od bjelanjaka, rum i rastopljenu čokoladu. Sve izmiksajte te u smjesu dodajte i ostatak snijega.
- Kalup za tortu premažite s malo maslaca i posipajte s krušnim mrvicama ili obložite papirom za pečenje te smjesu prelijte u kalup. Pustite tortu da se peče između 40 i 50 minuta. Nakon pečenja pustite je da se ohladi.
- Za preljev od čokolade izmrvite čokoladu i otopite je na pari. Prelijte sa slatkim vrhnjem, dodajte nekoliko kapi ekstrakta vanilije i miješajte dok ne dobijete jednobojnu, smeđu smjesu. Dok je smjesa još vruća prelijte je preko torte.