Krostata od sočnih marelica: Najfiniji i najjednostavniji desert za kraj ljeta

Iskoristite sezonsko voće u što više prilika.

Marelice su jedno od našeg omiljenog ljetnog voća, a kako ga se tijekom ostatka godine u dućanima i na tržnicama ne može pronaći, sada je pravo vrijeme da maksimalno uživate u njemu. Lagano kiselkaste kada su manje zrele te vrlo sočne i šećerne kada su meke, marelice se mogu odlično uklopiti u razna jela. Volimo ih kao pekmez, kao nadjev za tortu, a neki ih serviraju čak i uz divljač.

Mi vam danas pak donosimo recept za jednostavnu prhku pitu, odnosno krostatu s marelicama i mrvičastim tijestom s listićima badema, a koja je prava kasnoljetna slastica. Bogata okusom, a laka za pripremu, oborit će vas s nogu kada je kušate.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ФАВОРИТ (@favorit_dombay)

Krostata od marelica

Sastojci: 

Za tijesto:

  • 200 g brašna
  • 125 g hladnog maslaca
  • 40 g šećera
  • 1 jaje
  • pola praška za pecivo
  • korica jednog limuna
  • 1 žlica ruma
  • prstohvat soli
  • 2 žlice marmelade od marelica

Marelice:

  • 600 g okoštenih marelica
  • 2 vrećice vanilin šećera

Za posip:

  • 3 žlice brašna
  • 5 žlica smeđeg šećera
  • 30 g mljevenih badema
  • 60 g hladnog maslaca
  • 20 g badema u listićima

Postupak pripeme: 

  • Zamijesite tijesto od sastojaka za tijesto i mijesite dok se sve ne sjedini, zapravo vrlo kratko, kako se maslac ne bi zagrijao. Oblikujte kuglu, zamotajte je u prozirnu foliju te spremite u hladnjak na minimalno sat vremena hlađenja.
  • Nakon što je tijesto odstajalo ga izvadite i razvaljajte u krug, na veličinu kalupa za pitu. Kalup premažite maslacem i malo pobrašnite te zatim na njega prebacite tijesto. Važno je da tijestom obložite i rubove kalupa. Zatim tijesto premažite s 2 žlice marmelade od marelica te sve skupa stavite na hlađenje u zamrzivač na kratko.
  • Dok se tijesto hladi zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te marelice prerežite na dva dijela, izvadite im koštice te ih promiješajte s dva vanilin šećera u zdjeli.
  • Za mrvičasti posip pomiješajte sve sastojke osim listića badema dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Sada je vrijeme da izvadite tijesto iz zamrzivača, na marmeladu posložite polovice marelica, tako da vam kora marelica bude na marmeladi. Na marelice pospite mrvičasto tijesto, a na mrvice pospite listiće badema.
  • Pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. Kada krostata poprimi divnu zlaćanu boju, pospite je šećerom u prahu i poslužite toplu ili hladnu uz kuglicu sladoleda od vanilije. Uživajte!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli memelle (@mel.makes.noms)

GastroReceptiKrostata od sočnih marelica: Najfiniji i najjednostavniji desert za kraj ljeta

U četiri koraka do blistave kože uz nenametljiv make up za svaki dan

Ispravi, ujednači, poboljšaj i iznad svega zabavi se! Filozofija je to linije Avène Couvrance, visoko podnošljive medicinske korektivne šminke specijalizirane za korekciju svih vrsta...

Riverside Garden nudi bajkovitu zimsku priču i blagdanski ugođaj

Riverside Garden, multifunkcionalni centar za evente i vjenčanja, poznat je kao jedna od najelitnijih zagrebačkih destinacija za događanja zahvaljujući miru, zelenim površinama, ogromnoj terasi i...

Facebook

100,860FanovaLajkaj