Linzer torta tradicionalna je božićna slastica koju treba svaki blagdanski stol

Grandioznija varijanta popularnih linzer keksića!

Svi znamo i volimo jesti sitne suhe linzer kekse s punjenjem od pekmeza. Ti klasični slatki zalogajčići jedu se diljem svijeta, ali originalno vuku korijene iz Austrije i Njemačke gdje su nezaobilazan dio blagdanskog stola.

Osim što i mladi i stari vole te prhke kekse, posebno omiljena božićna slastica u zemljama centralne Europe je i tradicionalna linzer torta, grandioznija i veća verzija malih linzer keksa. Tijesto torte je prhko i aromatično, a punjenje od marmelade od malina daje cijeloj tortu dozu sočnosti. Sa rustikalnom rešetkom od tijesta na vrhu, listićma badema i šećerom u prahu, ova je torta prava rapsodija božićnih okusa.

S obzirom da smo i mi povijesno i kulturološki itekako povezani s Austrijom i njezinom tradicionalnom kuhinjom, ove godine pokušajte napraviti vlastitu linzer tortu i oduševite sve svoje ukućane.

Sastojci: 

  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 180 g šećera u prahu
  • 1 veće jaje
  • prstohvat soli
  • 250 g mljevenih badema
  • 200 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 300 g marmelade od malina
  • 1 jaje za premazivanje
  • listići badema po želji

Postupak pripreme: 

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Na dno kalupa za tortu stavite papir za pečenje, rubove namastite kako se tijesto ne bi zalijepilo. U posudu stavite maslac i šećer u prahu pa ih pjenasto izradite. Dodajte prstohvat soli i jaje pa mikserom sve povežite u jednoličnu smjesu. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo i cimet pa ih dodajte smjesi s maslacem. Izradite tijesto koje treba biti ljepljivo.

Tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom pa kružnim pokretima popunite dno kalupa. Pomoću vrećice istisnite tijesto uz sami rub i tako napravite rubove ove torte. Na tijesto zatim namažite marmeladu. Na marmeladu možete istisnuti rešetku od tijesta, također pomoću vrećice, ili se pak poigrati i od ostatka tijesta napraviti razne oblike – srca, zvjezdice ili pak krugove, i njima ukrasiti vrh vaše torte. Na koji god se oblik tijesta ili rešetke odlučili, premažite ga jednim razmućenim jajem i posipajte listićima badema.

Pecite 45-50 minuta, odnosno dok vam tijesto ne poprimi lijepu rumenu boju, a sredina torte se malo ne digne. Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Roby (racconti e ricette) (@dalricettariodiroberta_)

GastroReceptiLinzer torta tradicionalna je božićna slastica koju treba svaki blagdanski stol

Volite vrhunski gin? Zanimat će vas ova limitirana Old Pilot’s edicija

Već itekako poznata i višestruko svjetski nagrađivana, hrvatska craft destilerija, poznata po svojoj izuzetnoj kvaliteti i bogatoj avijatičarskoj baštini, specijalizirana za proizvodnju vrhunskog gina...

Facebook

99,687FanovaLajkaj