Kad temperature porastu, želimo nešto slatko – ali ne i teško. Nešto što osvježava, miriše na more i tropske otoke, a istovremeno je toliko kremasto da se topi u ustima. Upravo takav je banana puding s tropskim twistom – ljetna verzija klasika koju ćeš poželjeti pripremati iznova cijelu sezonu.
Ovaj recept kombinira nježnu kremu od vanilije i banana s vibrantnim notama manga, marakuje i svježih bobica, složenih u prozračne slojeve s biskvitima ili keksima. Savršen je za druženja na terasi, popodnevnu pauzu uz more ili kao ljetni desert nakon roštilja. A najbolje od svega? Priprema je jednostavna, ne zahtijeva pečenje i desert je gotov za manje od 30 minuta.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tropski banana puding s ljetnim voćem
Sastojci:
Za puding kremu:
- 2 zrele banane
- 400 ml punomasnog mlijeka (ili biljnog napitka po izboru)
- 2 žumanjka
- 2 žlice gustina (škrobnog brašna)
- 1 vanilin šećer ili sjemenke 1/2 mahune vanilije
- 2 žlice šećera (ili meda po želji)
- 1 žlica maslaca (po želji za dodatnu kremoznost)
Za slojeve:
- Piškote, petit beurre keksi ili biskvitne kockice
- 1 mango, narezan na kockice
- 1 marakuja (samo meso i sjemenke)
- Šaka svježih borovnica ili malina
- Tučeno vrhnje ili grčki jogurt za posluživanje
- Listići mente za dekoraciju
Postupak pripreme:
- U manjem loncu pomiješajte žumanjke, gustin, šećer i vanilin šećer. Postepeno dodajte mlijeko miješajući pjenjačom da ne ostanu grudice. Kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne (oko 5–7 minuta). Kad je krema gusta, maknite s vatre, dodajte maslac i promiješajte dok se ne otopi.
- U još toplu kremu umiješajte zgnječene banane. Ako želite potpuno glatku teksturu, možete je kratko izblendati štapnim mikserom. Ohladite do sobne temperature.
- U čaše ili zdjelice slažite red keksa, zatim red kreme, red voća (mango, marakuja, bobice) i ponovite još jednom. Završni sloj neka bude krema.
- Na vrh dodajte žlicu tučenog vrhnja ili grčkog jogurta, ukrasite svježim voćem i listićima mente. Rashladite u hladnjaku barem 1 sat prije posluživanja.
- Za dodatni tropski štih, kekse možete nakratko namočiti u kokosovo mlijeko ili lagano rumirano mlijeko.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.