Miris svježih rajčica, zlatno maslinovo ulje i tanjuri puni slasne pašte prizivaju ono najbolje od ljeta – jednostavnost, lakoću i uživanje u životu. Kad govorimo o savršenom ljetnom ručku, teško je nadmašiti talijansku paštu s umakom od rajčica. No, jeste li znali da ova kombinacija, iako danas neizostavna, zapravo ima relativno kratku (ali zanimljivu) povijest?
U nastavku zaronite u priču o tome kako su rajčice i pašta postali jedan od najslavnijih ljubavnih parova mediteranske kuhinje – i otkrijte tri jednostavna, ali neodoljiva recepta za ljetne varijante ovog klasika.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kako su se rajčice i pašta zaljubile?
Iako danas zvuči gotovo nezamislivo, talijanska kuhinja nije oduvijek poznavala rajčice. Rajčice su u Europu stigle tek u 16. stoljeću iz Južne Amerike, a isprva su se smatrale ukrasnom biljkom – čak i otrovnom! Trebala su proći stoljeća da se rajčice počnu koristiti u kulinarstvu, a prvi zapisani recept za umak od rajčica u Italiji datira iz 1692. godine u napuljskoj kuharici ‘Lo Scalco alla Moderna’.
Pašta, s druge strane, ima mnogo stariju povijest – tragovi raznih oblika tjestenine nalaze se još u doba antičkog Rima. No tek kada su se pašta i rajčice spojile u 18. i 19. stoljeću, posebice na jugu Italije (Napulj i Sicilija), nastaje ono što danas znamo kao ‘pasta al pomodoro’ – jednostavna, jeftina i nevjerojatno ukusna kombinacija koja je osvojila svijet.
Od tada pa do danas, pašta s rajčicama postala je zaštitni znak talijanske kuhinje, a svako ljeto zove na lagane verzije ovog jela koje slave sezonske okuse. Evo 3 recepta koja su naši favoriti.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pašta s cherry rajčicama, bosiljkom i burratom
Sastojci:
- 200 g tjestenine (npr. linguine, tagliatelle ili penne)
- 250 g cherry rajčica, prepolovljenih
- 2 režnja češnjaka
- Maslinovo ulje
- Prstohvat šećera
- Svježi bosiljak
- 1 burrata (ili mozzarella)
- Sol i svježe mljeveni papar
Postupak pripreme:
- Na maslinovom ulju kratko pirjajte narezani češnjak dok ne zamiriše, zatim dodajte cherry rajčice.
- Pirjajte ih 10-ak minuta dok ne puste sok i lagano se karameliziraju. Dodajte malo šećera, soli i papra.
- U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente.
- Kad je tjestenina gotova, prebacite je direktno u tavu s rajčicama i dodajte nekoliko listova svježeg bosiljka. Po potrebi dodajte žlicu vode od kuhanja.
- Poslužite toplo uz kuglu burrate u sredini tanjura. Po želji, dodajte još maslinovog ulja i svježeg papra.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ljetna pašta alla Norma (rajčica, patlidžan, ricotta)
Sastojci:
- 200 g kratke tjestenine (npr. rigatoni ili fusilli)
- 1 srednji patlidžan, narezan na kockice
- 300 g pelata ili zrelih svježih rajčica
- 1 režanj češnjaka
- Maslinovo ulje
- Svježi bosiljak
- Ricotta
- Sol i papar
Postupak pripreme:
- Patlidžane posolite i ostavite da odstoje 15 minuta pa ih isperite i posušite. Pržite ih na tavi s malo maslinovog ulja dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih na papir da upije višak ulja.
- U drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak pa rajčice. Kuhajte dok se ne zgusne, oko 10-15 minuta.
- U umak dodajte pečeni patlidžan i kuhanu tjesteninu. Dobro promiješajte. Poslužite s listovima bosiljka i pospite ricottom ili ribanim sirom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Hladna pašta s pečenim rajčicama, kaparima i limunom
Sastojci:
- 200 g kratke tjestenine (npr. farfalle, fusilli)
- 300 g cherry rajčica
- 1 žličica kapara
- Korica i sok 1 neprskanog limuna
- Maslinovo ulje
- Sol, papar, čili pahuljice
- Svježi peršin ili menta
Postupak pripreme:
- Rajčice posložite na lim za pečenje, začinite solju, paprom, malo šećera i maslinovim uljem. Pecite u pećnici na 180 °C oko 25 minuta.
- U međuvremenu skuhajte tjesteninu, ocijedite i ostavite da se ohladi.
- U velikoj zdjeli pomiješajte pečene rajčice, kapare, limunovu koricu i sok, čili pahuljice i maslinovo ulje.
- Dodajte ohlađenu tjesteninu, promiješajte i po želji začinite svježim začinskim biljem.
- Ostavite 15-ak minuta u hladnjaku prije posluživanja za najbolji okus.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.