Ljeto u tanjuru: Povijest talijanske pašte s rajčicama i 3 recepta koje morate probati

Najjednostavnije, a najfinije ljetno jelo – bez premca!

Miris svježih rajčica, zlatno maslinovo ulje i tanjuri puni slasne pašte prizivaju ono najbolje od ljeta – jednostavnost, lakoću i uživanje u životu. Kad govorimo o savršenom ljetnom ručku, teško je nadmašiti talijansku paštu s umakom od rajčica. No, jeste li znali da ova kombinacija, iako danas neizostavna, zapravo ima relativno kratku (ali zanimljivu) povijest?

U nastavku zaronite u priču o tome kako su rajčice i pašta postali jedan od najslavnijih ljubavnih parova mediteranske kuhinje – i otkrijte tri jednostavna, ali neodoljiva recepta za ljetne varijante ovog klasika.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Yoonie (유니, ユニ) (@yoonie.at.home)

Kako su se rajčice i pašta zaljubile?

Iako danas zvuči gotovo nezamislivo, talijanska kuhinja nije oduvijek poznavala rajčice. Rajčice su u Europu stigle tek u 16. stoljeću iz Južne Amerike, a isprva su se smatrale ukrasnom biljkom – čak i otrovnom! Trebala su proći stoljeća da se rajčice počnu koristiti u kulinarstvu, a prvi zapisani recept za umak od rajčica u Italiji datira iz 1692. godine u napuljskoj kuharici ‘Lo Scalco alla Moderna’.

Pašta, s druge strane, ima mnogo stariju povijest – tragovi raznih oblika tjestenine nalaze se još u doba antičkog Rima. No tek kada su se pašta i rajčice spojile u 18. i 19. stoljeću, posebice na jugu Italije (Napulj i Sicilija), nastaje ono što danas znamo kao ‘pasta al pomodoro’ – jednostavna, jeftina i nevjerojatno ukusna kombinacija koja je osvojila svijet.

Od tada pa do danas, pašta s rajčicama postala je zaštitni znak talijanske kuhinje, a svako ljeto zove na lagane verzije ovog jela koje slave sezonske okuse. Evo 3 recepta koja su naši favoriti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Robyn Jones (@atmrsjoneskitchen)

Pašta s cherry rajčicama, bosiljkom i burratom

Sastojci:

  • 200 g tjestenine (npr. linguine, tagliatelle ili penne)
  • 250 g cherry rajčica, prepolovljenih
  • 2 režnja češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Prstohvat šećera
  • Svježi bosiljak
  • 1 burrata (ili mozzarella)
  • Sol i svježe mljeveni papar

Postupak pripreme:

  • Na maslinovom ulju kratko pirjajte narezani češnjak dok ne zamiriše, zatim dodajte cherry rajčice.
  • Pirjajte ih 10-ak minuta dok ne puste sok i lagano se karameliziraju. Dodajte malo šećera, soli i papra.
  • U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente.
  • Kad je tjestenina gotova, prebacite je direktno u tavu s rajčicama i dodajte nekoliko listova svježeg bosiljka. Po potrebi dodajte žlicu vode od kuhanja.
  • Poslužite toplo uz kuglu burrate u sredini tanjura. Po želji, dodajte još maslinovog ulja i svježeg papra.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The smashed avocado (@thesmashed_avocado)

Ljetna pašta alla Norma (rajčica, patlidžan, ricotta)

Sastojci:

  • 200 g kratke tjestenine (npr. rigatoni ili fusilli)
  • 1 srednji patlidžan, narezan na kockice
  • 300 g pelata ili zrelih svježih rajčica
  • 1 režanj češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Svježi bosiljak
  • Ricotta 
  • Sol i papar

Postupak pripreme:

  • Patlidžane posolite i ostavite da odstoje 15 minuta pa ih isperite i posušite. Pržite ih na tavi s malo maslinovog ulja dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih na papir da upije višak ulja.
  • U drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak pa rajčice. Kuhajte dok se ne zgusne, oko 10-15 minuta.
  • U umak dodajte pečeni patlidžan i kuhanu tjesteninu. Dobro promiješajte. Poslužite s listovima bosiljka i pospite ricottom ili ribanim sirom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 𝗥𝗨𝗡 by 𝗔 foodie (@runbyafoodie)

Hladna pašta s pečenim rajčicama, kaparima i limunom

Sastojci:

  • 200 g kratke tjestenine (npr. farfalle, fusilli)
  • 300 g cherry rajčica
  • 1 žličica kapara
  • Korica i sok 1 neprskanog limuna
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar, čili pahuljice
  • Svježi peršin ili menta

Postupak pripreme:

  • Rajčice posložite na lim za pečenje, začinite solju, paprom, malo šećera i maslinovim uljem. Pecite u pećnici na 180 °C oko 25 minuta.
  • U međuvremenu skuhajte tjesteninu, ocijedite i ostavite da se ohladi.
  • U velikoj zdjeli pomiješajte pečene rajčice, kapare, limunovu koricu i sok, čili pahuljice i maslinovo ulje.
  • Dodajte ohlađenu tjesteninu, promiješajte i po želji začinite svježim začinskim biljem.
  • Ostavite 15-ak minuta u hladnjaku prije posluživanja za najbolji okus.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli pastapuddu (@pastapuddu)

GastroReceptiLjeto u tanjuru: Povijest talijanske pašte s rajčicama i 3 recepta koje...

Obnovljeni Atelijer Meštrović novim postavom otvara vrata sredinom prosinca

Nakon dugotrajne obnove uzrokovane potresima, zagrebački Atelijer Meštrović ponovno se otvara sredinom prosinca s novim stalnim postavom. Projekt je vodila ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića...

Obnovljeni Atelijer Meštrović novim postavom otvara vrata sredinom prosinca

Nakon dugotrajne obnove uzrokovane potresima, zagrebački Atelijer Meštrović ponovno se otvara sredinom prosinca s novim stalnim postavom. Projekt je vodila ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića...

Facebook

100,860FanovaLajkaj