Ljeto u tanjuru: Povijest talijanske pašte s rajčicama i 3 recepta koje morate probati

Najjednostavnije, a najfinije ljetno jelo – bez premca!

Miris svježih rajčica, zlatno maslinovo ulje i tanjuri puni slasne pašte prizivaju ono najbolje od ljeta – jednostavnost, lakoću i uživanje u životu. Kad govorimo o savršenom ljetnom ručku, teško je nadmašiti talijansku paštu s umakom od rajčica. No, jeste li znali da ova kombinacija, iako danas neizostavna, zapravo ima relativno kratku (ali zanimljivu) povijest?

U nastavku zaronite u priču o tome kako su rajčice i pašta postali jedan od najslavnijih ljubavnih parova mediteranske kuhinje – i otkrijte tri jednostavna, ali neodoljiva recepta za ljetne varijante ovog klasika.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Yoonie (유니, ユニ) (@yoonie.at.home)

Kako su se rajčice i pašta zaljubile?

Iako danas zvuči gotovo nezamislivo, talijanska kuhinja nije oduvijek poznavala rajčice. Rajčice su u Europu stigle tek u 16. stoljeću iz Južne Amerike, a isprva su se smatrale ukrasnom biljkom – čak i otrovnom! Trebala su proći stoljeća da se rajčice počnu koristiti u kulinarstvu, a prvi zapisani recept za umak od rajčica u Italiji datira iz 1692. godine u napuljskoj kuharici ‘Lo Scalco alla Moderna’.

Pašta, s druge strane, ima mnogo stariju povijest – tragovi raznih oblika tjestenine nalaze se još u doba antičkog Rima. No tek kada su se pašta i rajčice spojile u 18. i 19. stoljeću, posebice na jugu Italije (Napulj i Sicilija), nastaje ono što danas znamo kao ‘pasta al pomodoro’ – jednostavna, jeftina i nevjerojatno ukusna kombinacija koja je osvojila svijet.

Od tada pa do danas, pašta s rajčicama postala je zaštitni znak talijanske kuhinje, a svako ljeto zove na lagane verzije ovog jela koje slave sezonske okuse. Evo 3 recepta koja su naši favoriti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Robyn Jones (@atmrsjoneskitchen)

Pašta s cherry rajčicama, bosiljkom i burratom

Sastojci:

  • 200 g tjestenine (npr. linguine, tagliatelle ili penne)
  • 250 g cherry rajčica, prepolovljenih
  • 2 režnja češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Prstohvat šećera
  • Svježi bosiljak
  • 1 burrata (ili mozzarella)
  • Sol i svježe mljeveni papar

Postupak pripreme:

  • Na maslinovom ulju kratko pirjajte narezani češnjak dok ne zamiriše, zatim dodajte cherry rajčice.
  • Pirjajte ih 10-ak minuta dok ne puste sok i lagano se karameliziraju. Dodajte malo šećera, soli i papra.
  • U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente.
  • Kad je tjestenina gotova, prebacite je direktno u tavu s rajčicama i dodajte nekoliko listova svježeg bosiljka. Po potrebi dodajte žlicu vode od kuhanja.
  • Poslužite toplo uz kuglu burrate u sredini tanjura. Po želji, dodajte još maslinovog ulja i svježeg papra.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The smashed avocado (@thesmashed_avocado)

Ljetna pašta alla Norma (rajčica, patlidžan, ricotta)

Sastojci:

  • 200 g kratke tjestenine (npr. rigatoni ili fusilli)
  • 1 srednji patlidžan, narezan na kockice
  • 300 g pelata ili zrelih svježih rajčica
  • 1 režanj češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Svježi bosiljak
  • Ricotta 
  • Sol i papar

Postupak pripreme:

  • Patlidžane posolite i ostavite da odstoje 15 minuta pa ih isperite i posušite. Pržite ih na tavi s malo maslinovog ulja dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih na papir da upije višak ulja.
  • U drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani češnjak pa rajčice. Kuhajte dok se ne zgusne, oko 10-15 minuta.
  • U umak dodajte pečeni patlidžan i kuhanu tjesteninu. Dobro promiješajte. Poslužite s listovima bosiljka i pospite ricottom ili ribanim sirom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 𝗥𝗨𝗡 by 𝗔 foodie (@runbyafoodie)

Hladna pašta s pečenim rajčicama, kaparima i limunom

Sastojci:

  • 200 g kratke tjestenine (npr. farfalle, fusilli)
  • 300 g cherry rajčica
  • 1 žličica kapara
  • Korica i sok 1 neprskanog limuna
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar, čili pahuljice
  • Svježi peršin ili menta

Postupak pripreme:

  • Rajčice posložite na lim za pečenje, začinite solju, paprom, malo šećera i maslinovim uljem. Pecite u pećnici na 180 °C oko 25 minuta.
  • U međuvremenu skuhajte tjesteninu, ocijedite i ostavite da se ohladi.
  • U velikoj zdjeli pomiješajte pečene rajčice, kapare, limunovu koricu i sok, čili pahuljice i maslinovo ulje.
  • Dodajte ohlađenu tjesteninu, promiješajte i po želji začinite svježim začinskim biljem.
  • Ostavite 15-ak minuta u hladnjaku prije posluživanja za najbolji okus.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli pastapuddu (@pastapuddu)

GastroReceptiLjeto u tanjuru: Povijest talijanske pašte s rajčicama i 3 recepta koje...

Počeo je modni val ljeta – do 50% popusta u Fashion&Friends trgovinama i online!

Fashion&Friends i Fashion Company trgovine pokrenuli su najatraktivniji sezonski shopping val – popusti do nevjerojatnih -50% čekaju vas upravo sada u trgovinama diljem Hrvatske i na fashionandfriends.com! Ljeto je...

Facebook

100,860FanovaLajkaj