Ljeto u znaku savršenog zalogaja: Zašto su smash burgeri hit sezone?

I recept uz koji će vam apsolutno savršeno ispasti i kod kuće.

Ljeto je pravo vrijeme za lagane, ali sočne obroke koji ne traže sate u kuhinji – a istovremeno garantiraju okus za pamćenje. Upravo zato smash burgeri posljednjih sezona osvajaju gastro scenu. Jednostavni, brzi i nevjerojatno ukusni, ovi burgeri su savršena opcija za ljetna druženja, roštilje na terasi ili brzi obrok.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli SMASHBURGER (UK) (@smashburgeruk)

Smash burger razlikuje se od klasičnog burgera po jednoj, naizgled maloj, ali ključnoj stvari – načinu pripreme. Umjesto da se oblikuju debeli ‘patties’ koji se peku dok ne ostanu sočni iznutra, a zapečeni izvana, kod smash burgera mesna kugla se doslovno zgnječi na jakoj tavi ili roštiljskoj ploči. Taj trenutak kontakta mesa s užarenom površinom stvara Maillardovu reakciju, koja daje onu čarobnu, hrskavu koricu s vanjske strane, dok iznutra meso ostaje meko i puno okusa. Rezultat? Tanji, hrskaviji i intenzivniji burger koji ne treba skrivati iza previše dodataka – jer je zvijezda sam po sebi.

A sada – recept za najfiniji ljetni smash burger koji će oduševiti svakog gosta, ali i onog koji ga priprema.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli SmashBurger~ Las Smash (@smashburgercumbres)

Ljetni smash burger s karameliziranim lukom i umakom od senfa i meda

Sastojci (za 2 burgera):

  • 300 g junetine (80/20 omjer mesa i masnoće)
  • 2 mekana brioche peciva
  • 1 veći crveni luk
  • Maslac
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 2 kriške cheddar sira
  • 2 žlice majoneze
  • 1 žličica senfa
  • 1 žličica meda
  • Kiseli krastavci (narezani)
  • Maslinovo ulje, sol, papar

Postupak pripreme:

  • Luk narežite na tanke kolutiće pa ga lagano pirjajte na maslacu s malo maslinovog ulja i žličicom smeđeg šećera. Ostavite ga na laganoj vatri oko 15 minuta, uz povremeno miješanje, dok ne postane mekan i zlatno-karameliziran. U međuvremenu, pomiješajte majonezu, senf i med – to je savršeni ljetni umak koji balansira slatkoću i kiselost.
  • Mljevenu junetinu podijelite u dvije kugle (oko 150 g svaka). Zagrijte tavu s debelim dnom (ili roštiljsku ploču) dok ne postane gotovo dimno vruća. Položite kuglu mesa na površinu i odmah je pritisnite špatulom (ili dnom lončića obloženim papirom za pečenje) dok ne dobijete tanki, ravni ‘pattie’. Pecite oko 1,5 min sa svake strane – nemojte ga preokretati više puta. Pred kraj pečenja dodajte krišku sira da se lijepo otopi.
  • Peciva prerežite i kratko prepecite s unutarnje strane da dobiju laganu hrskavost. Donju polovicu premažite umakom, dodajte meso sa sirom, zatim karamelizirani luk, nekoliko narezanih kiselih krastavaca i još malo umaka ako želite. Poklopite gornjom polovicom peciva i poslužite odmah.
  • Upareni s domaćim ledenim čajem, craft pivom ili čašom laganog vina, smash burgeri postaju mali gastronomski luksuz koji lako možete priuštiti sebi i dragim ljudima. Ovog ljeta – zaboravite komplicirano i jednostavno ispecite, zgnječite i zagrizite.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli fini’z (@finizburger)

GastroReceptiLjeto u znaku savršenog zalogaja: Zašto su smash burgeri hit sezone?

Facebook

100,860FanovaLajkaj