Tiramisu je jedan od najprepoznatljivijih deserata svijeta. Kombinacija mascarpone sira, piškota, kakaa i kave oduševljava mnoge, pa ne čudi stoga da se ovo talijansko gastronomsko čudo s godinama počelo modernizirati te da su svi pokušali napraviti svoju verziju klasičnog tiramiusa.
I dok tradicionalni tiramisu svoje korijene vuče s područja Venecije i sjeverne Italije, danas ga možemo u raznim oblicima kupiti i kušati diljem svijeta, a gastro blogeri svako malo izbace novu verziju recepta koja oduševi naša nepca. Tako smo pronašli i recept za pravi ljetni tiramisu – onaj s jagodama i kokosom! Svakako neobičan, osvježavajuć i lagan, ovaj desert odlično će upotpuniti bilo koji ljetni obrok te zasigurno zadiviti svakoga kome ga poslužite.
Odlično je i to što ne sadrži kavu, čiji okus nekim ljudima u ovom kolaču inače smeta. Pripremite ovaj sočni desert još danas i uvjerite se da ponekad malo izmijenjeni recept može biti ukusniji od originala!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tiramisu s jagodama i kokosom
Sastojci:
- 50 g kokosa
- 500 g jagoda
- 50 ml soka od naranče
- 50 ml likera od kokosa
- vrh noža unutrašnjosti od jedne mahune vanilije
- 500 g mascarpone sira
- 50 g šećera
- 1 velika žlica soka od limuna
- 50 g bijele čokolade
- 125 ml slatkog vrhnja
- 150 g piškota
Postupak pripreme:
- Kokos u jednoj tavici bez dodatka masnoće tostirati dok ne dobijemo zlatno-smeđu boju. Jagode oprati, odstraniti zeleni dio i ostaviti da se posuše. 100 grama jagoda sa sokom od naranče i likerom od kokosa pasirati štapnim mikserom dok se ne dobije ujednačena smjesa.
- Unutrašnjost mahune vanilije, mascarpone, šećer i sok od limuna pjenjačom sjediniti u glatku masu. Čokoladu naribati. Slatko vrhnje izmiksati u čvrsti snijeg. Sve zajedno s 30 grama kokosa umiješati u mascarpone kremu. 350 grama jagoda nasjeći na sitne komadiće i umiješati u kremu.
- Na dno zdjele poslagati piškote i preliti polovicom pirea od jagoda. Raspodijeliti polovicu kreme. Opet poslagati piškote, preliti ostatkom pirea i premazati ostatkom kreme. Ostaviti, prekriveno, najmanje 3 sata u hladnjaku.
- Prije serviranja izrežite 50 g jagoda na ploškice i raspodijelite po tiramisu te pospite s 20 grama kokosovih listića.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.