Iako se stradicionalno smatra kako biskvitne kolače najčešće pečemo tijekom hladnijeg doba godine i kombiniramo s okusima đumbira, medenjaka ili pak čokolade, postoje i ljetne verzije izdašnih, mekih i sočnih biskvitnih torti koje nas svojim okusom baš uvijek oduševe. Jedna od takvih je i ova koju vam predstavljamo – meka torta s marelicama.
Kako su marelice stigle na naše tržnice prije nekoliko tjedana, sada je idealno vrijeme da ih kupite i uživate u njihovoj slatkoći. Osim što su jako ukusne same za sebe, divno se uklapaju u biskvitne kolače za čiju vam izradu trebaju samo osnovne namirnice koje vjerojatno već ionako imate kod kuće. Dakle, iako ovaj kolač traži paljenje pećnice, okusom će razveseliti i vas i sve vaše ukućane – pa biste mu ovog tjedna svakako mogli dati šansu.
Odlično se slaže s kavom ili pak šlagom, a recept pronađite u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Meki biskvitni kolač s marelicama
Sastojci:
- 500 g marelica
- 180 g brašna
- 150 g šećera
- 85 g maslaca
- 80 ml mlijeka
- 2 jaja
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 1 limun
Postupak pripreme:
- Marelice dobro operite i narežite na kriške ili polovice te ih prelijte sokom pola limuna. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega ravnomjerno posložite marelice.
- Za pripremu biskvita najprije izmiksajte maslac sa šećerom, dodajte dva jaja i nastavite miksati te na kraju dodajte smjesi mlijeko. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i koricu jednog limuna. Suhe sastojke dodajte smjesi jaja i maslaca te sve dobro povežite.
- Smjesu za biskvit prelijte preko marelica i pecite kolač oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Kada je kolač gotov izvadite ga iz pećnice te ostavite da se malo ohladi. Kada više nije vruć, stavite tanjur na kalup i preokrenite kolač na njega. Po želji posipajte šećerom u prahu prije posluživanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.