today-is-a-good-day

Mekane švedske krafne koje morate probati!

Verzija krafni koja će vam se sigurno svidjeti.

Iako krafne u ovo doba godine najčešće vežemo za poklade, mnogima su omiljen doručak i desert tijekom cijele godine. Klasične verzije koje se spremaju u hrvatskim kuhinjama obožavamo, ali ovaj put nas je privukao švedski tradicionalni kolač – semlör. Po receptu, ove se krafne ne prže u dubokom ulju, već  se peku u pećnici, a dolaze s ukusnim nadjevom od badema. U nastavku pročitajte koje su vam namirnice potrebne te postupak pripreme.

Sastojci za tijesto:

325 g glatkog brašna
50 g šećera
100 g maslaca
1 vrećica kvasca
125 ml mlijeka
1 žličica mljevenog kardamoma
1/2 žličice praška za pecivo
sol
1 jaje

Sastojci za punjenje:

100 g mljevenih badema
80 g šećera u prahu
3 žlice mlijeka
ekstrakt vanilije

500 ml vrhnja za šlag

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hannah, 29 (@gotlandspinglan) on

Postupak:

Pomiješajte kvasac, žličicu šećera i 25 ml toplog mlijeka pa ostavite 10 minuta. U veću zdjelu stavite brašno, dodajte prstohvat soli i kardamom, pomiješajte pa dodajte preostali šećer, jaje, prašak za pecivo, 100 ml mlijeka i maslac omekšan na sobnu temperaturu.

Umijesite tijesto pa ga izvadite i nastavite mijesiti na radnoj površini (koju ste prethodno pobrašnili) i mijesite dok ne postane glatko (po potrebi dodajte malo brašna, ali pazite da tijesto ostane mekano). Tijesto vratite u posudu i ostavite da se diže (oko sat vremena).

Nakon što se tijesto digne, podijelite ga u jednake dijelove, oblikujte u kuglice te stavite na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite da se dižu još 45 minuta. Umutite jaje i žličicu mlijeka pa njime premažite tijesto i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 C i pecite 15-tak minuta. Nakon što su ove “krafne” pečene, pustite da se ohlade pa izrežite vrh  te izdubite donji dio te pomiješajte s mljevenim bademima, šećerom, mlijekom te ekstraktom vanilije. Nadjevom punite krafne, dodajte šlag, na vrh stavite gornji dio tijesta te pospite šećerom u prahu.

 

GastroReceptiMekane švedske krafne koje morate probati!

Iz Pan-peka stiže recept za slasnu deliciju poznatiju kao pinca

Blagdanski stol u društvu obitelji nezamisliv je bez tradicionalnog uskrsnog kolača – pince ili sirnice. Iako izgleda kao jednostavan kolač za pripremu, zahtijeva dosta...

Proljeće u boji ružičaste: Ovih 15 high street pink komada želimo u ormaru

Ružičasta je definitivno jedna od najpozitivnijih i najvedrijih boja, a mnoge žene ju obožavaju. Ta nijansa koja simbolizira djevojaštvo, mladenačku energiju, nježnost i senzualnost...

U Zagrebu otvoren najveći i najsuvremeniji centar za tajlandsku masažu u hrvatskoj

Nakon uspješnih 7 godina poslovanja na području Rijeke, vlasnici koji vjeruju u transformativnu moć tradicionalnih tajlandskih wellness tehnika odlučili su filozofiju kojom se vode,...

Iz Pan-peka stiže recept za slasnu deliciju poznatiju kao pinca

Blagdanski stol u društvu obitelji nezamisliv je bez tradicionalnog uskrsnog kolača – pince ili sirnice. Iako izgleda kao jednostavan kolač za pripremu, zahtijeva dosta...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram