Mirisnu uskrsnu pincu nikad nije bilo lakše i brže napraviti

Donosimo recept za klasičan slatki uskrsni kruh koji zlata vrijedi.

Pinca, sirnica ili slatki kruh – sve su to nazivi za omiljeni uskrsni kolač bez kojeg nam je nemoguće zamisliti proljetni blagdanski stol. Meka tekstura tijesta, slatki okus prožet svježinom limuna ili ponekom grožđicom i šećer na vrhu – može li bolje? Svakako se slažemo s time da je pinca mnogima omiljeni gastro simbol Uskrsa, no jednako tako znamo i da je za tradicionalnu pripremu pince nekoć bilo potrebno odvojiti gotovo cijeli jedan dan!

S obzirom na to da živimo u užurbanim vremenima kada si rijetko tko može dopustiti takav luksuz uživanja u spravljanju kolača od jutra do sutra, odlučili smo vam donijeti jednostavniju i bržu, ali jednako ukusnu verziju recepta za pincu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivana Šteković (@ivaninakuhinja)

Sastojci:

  • 1kg brašna
  • 3 jaja + 2 žumanjka
  • 25 dag šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 naribane kore naranče i 1 kora limuna (neprskanih)
  • 1 svježi kvasac
  • 25 dag masnoće (10 dag masti + 15 dag maslaca)
  • 5 dl mlijeka
  • prstohvat soli

Postupak pripreme:

  • U posudi zagrijte 1 dl mlijeka (ne smije biti prevruće), dodajte 1 čajnu žlicu šećera i 1 čajnu žlicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže pokriveno kuhinjskom krpom. Brašno prosijte u posudu i ostavite na toplom kako bi se ugrijalo.
  • Mutite 3 cijela jaja i 2 žumanjaka dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom u nju dodajte šećer, vanilin šećer te ponovno miksajte dok smjesa ne postane homogena, a kristali šećera rastopljeni. Na kraju umiješajte naribanu koricu naranče i limuna te izmiješajte.
  • Na laganoj vatri rastopite maslac i mast (pazite da bude vrelo, ali da ne prokuha).
  • Prvu smjesu jaja i šećera dodajte u brašno i lagano izmiješajte, potom u nekoliko navrata ulijte masnoću uz neprekidno miješanje. Dodajte prstohvat soli i uzdignuti kvasac, ponovno sve izmiješajte i počnite dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje.
  • Smjesu ostavite na toplom prekrivenu stolnjakom dok se ne udvostruči. Nakon toga ju ponovno umijesite i podijelite na četiri jednake loptice. Pince prebacite na protvan prekriven masnim papirom i ostavite da se dignu.
  • Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva, a oblikovane pince nakon što se uzdignu oštrim škarama razrežite od sredine prema tri kuta čineći rezove dugačke oko 5 centimetara dužine. Pecite 30 minuta.
  • U međuvremenu napravite sirup od ½ dl vode i 1 velike žlice šećera, dobro izmiješajte i nakon 30 minuta pečenja izvadite pince iz pećnice i premažite ih sirupom te pospite šećerom. Vratite pince u pećnicu na još 10 minuta, izvadite i dobro ohladite prije rezanja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Katarina Paoletić (@nesto_slatko_by_katarina)

GastroReceptiMirisnu uskrsnu pincu nikad nije bilo lakše i brže napraviti

Volumen, boje i stav – trendovi za kosu ove jeseni i zime

Kada govorimo o trendovima za kosu ove sezone, Josip Mirković, renomirani frizer i kolorist iz JO.salona u Zagrebu, donosi nam pregled najnovijih stilova i boja koji će...

Facebook

99,687FanovaLajkaj