Japanska kuhinja i gastronomija sve su popularnije u Hrvatskoj, a jedno od mnogima omiljenih jela, osim sushija, definitivno je bogata i zasitna ramen juha, apsolutni statement piece među japanskim jelima. Ova juha raskošnih okusa u sebi sadrži obilje zdravih namirnica, njezina je baza teški temeljac od mesa – te se inače kuha satima. Kuhari diljem svijeta izradom ramena testiraju vlastito strpljenje, a ako vi niste jednako strpljivi no ipak biste se kod kuće počastili finim ramenom, imamo recept za vas.
View this post on Instagram
Očekivano, u užurbanom svijetu u kojem živimo nije nimalo neobično naići na bržu verziju nekog klasičnog, tradicionalnog jela, pa tako i ramena. Umjesto da ga tako kuhate po 4 sata, mi smo naišli na viralnu verziju ramena koji je gotovo u samo 20 minuta – a okusom ne zaostaje baš puno za originalnim recepturama. Idealna opcija za svakodnevni obrok, zar ne?
Brza ramen juha
Sastojci:
- 1 žlica sezamova ulja
- 3 žličice ribanog đumbira
- 4 žličice ribanog ili protisnutog češnjaka
- 4 šalice goveđeg, pilećeg ili povrtnog temeljca
- 3 šalice vode
- 100 g shitake gljiva
- 100 g rezanaca za ramen ili wok
- 100 g brokule
- 2 mlada luka
- 2 šake mladog špinata
- 1 svježa čili papričica, narezana na tanke kolutiće
- 2 veće mrkve, narezane na tanke štapiće
- 2 žlice sojina umaka
- Po želji malo sriracha umaka
- 1 juneći odrezak, narezan na tanke trakice
Za marinadu mesa:
- 2 žlice sojina umaka
- 2 žlice sezamova ulja
Postupak pripreme:
- Zagrijte sezamovo ulje i u njega dodajte dvije žličice ribanog đumbira i dvije žličice protisnutog češnjaka. Miješajte kratko dok ne zamirišu i omekšaju, a zatim ih prelijte temeljcem i vodom.
- Juneći odrezak narežite na trakice i marinirajte ga u sojinu umaku i sezamovu ulju te ostavite tako dok juha ne bude pred posluživanje.
- U temeljac dodajte shitake gljive, cvjetove brokule i mrkvu te ih kuhajte oko šest minuta. Možete koristiti i suhe gljive, ali ih kuhajte malo duže, oko 10 minuta. Nakon toga u juhu dodajte dvije žlice sojina umaka, ostatak đumbira, češnjaka, mladi luk i narezani čili po želji te kuhajte još tri minute pa juhu maknite s vatre i u nju dodajte mladi špinat i rezance te poklopite lonac poklopcem i ostavite tako oko 2 do 3 minute prije posluživanja.
- Skuhajte jaje. Želite li da vam ispadne mekše iznutra, zakuhajte vodu, jaje stavite u kipuću vodu i kuhajte ga šest minuta. Za kremasti, ali tvrđi žumanjak kao na našim slikama kuhajte ga minutu duže.
- Meso za to vrijeme kratko prepržite na tavi na koju ste kapnuli malo sezamova ulja.
- Juhu poslužite u zdjelicama sa svim komponentama te dodajte preprženu junetinu i jaje. Vašem ramenu dodajte sriracha umaka po želji za više pikantnosti. Jedite toplo i uživajte u hranjivom obroku.
View this post on Instagram