Svake godine, 1. svibnja, ljudi diljem svijeta slave Međunarodni praznik rada – 1. maj. Ovaj dan nije samo simbol borbe za prava radnika, već je i prilika za obiteljsku i prijateljsku okupljanja, a posebno je poznat po tradiciji zajedničkog roštiljanja i uživanja u ukusnoj hrani. No, među svim tim jelima koja se pripremaju, jedno posebno zauzima mjesto u srcima mnogih – prvomajski grah.
Prvomajski grah nije samo običan obrok – to je jelo koje je postalo pravi simbol ovog praznika, a s njim je vezana i duga tradicija. Povijest samog praznika seže u 19. stoljeće, kada su radnici u Sjedinjenim Američkim Državama počeli tražiti bolje uvjete rada. Godine 1886., tijekom masovnih prosvjeda, došlo je do krvavog sukoba poznatog kao Haymarket incident, što je dovelo do usvajanja Međunarodnog praznika rada 1. svibnja. Praznik se brzo proširio diljem svijeta, a u mnogim zemljama radnici su počeli obilježavati ovaj dan uz roštilje, obiteljska okupljanja i tradicionalnu hranu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
U bivšoj Jugoslaviji, kao i u mnogim drugim državama istočnog bloka, 1. maj bio je poseban dan kada su ljudi slavili uz zajedničke izlete i piknike. Tradicionalno jelo koje je tada pripremano bio je upravo grah – jednostavno, hranjivo i savršeno za velika okupljanja. Grah je bio jelo koje se lako pripremalo u velikim količinama, bilo je hranjivo i ekonomski prihvatljivo za mnoge obitelji. S vremenom je postao neizostavan na svakom prvomajskom stolu – i zato vam i mi danas donosimo provjeren recept za najfiniji grah kojeg možete napraviti prvog dana svibnja.
Prvomajski grah
Sastojci:
- 500 g suhog graha (najčešće se koristi bijeli ili crni grah)
- 300 g dimljene slanine ili suhog mesa (po želji)
- 1 veća glavica crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 lovorova lista
- 1 vezica peršina
- 1 žlica paprike u prahu (slatke ili ljute, ovisno o ukusu)
- 1 žličica soli
- 1 žličica mljevenog crnog papra
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 l vode (više po potrebi)
Postupak pripreme:
- Prvo, grah treba namočiti u vodi i ostaviti da odstoji 8 do 12 sati. Ovaj korak pomaže da grah omekša i da skratite vrijeme kuhanja. Nakon što se namoči, grah ocijedite i isperite pod hladnom vodom.
- U velikom loncu zagrijte malo maslinovog ulja, pa dodajte nasjeckani crveni luk i pržite ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte sitno nasjeckani češnjak i pržite još minutu ili dvije.
- Ako koristite dimljenu slaninu ili suho meso, narežite ga na male komadiće i dodajte u lonac s lukom i češnjakom. Dajte im da se prže nekoliko minuta dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
- U lonac dodajte namočeni grah, lovorove listove, mljevenu papriku, crni papar i sol. Prelijte sve s oko litre vode, ili koliko je potrebno da tekućina pokrije grah. Pustite da se sve kuha na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući i dodajući vode ako je potrebno. Grah treba postati mekan i sočan.
- Na kraju, kada je grah kuhan, dodajte svježe nasjeckani peršin i još malo začina po ukusu. Prvomajski grah najbolje je poslužiti uz komadiće domaćeg kruha i malo vina.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.