Najdraži gastro užitak: Domaći burgeri za večeri i druženja s ekipom

Tako sočni i puni okusa.

Jedno od najpopularnijih jela današnjice svakako su američki slasni burgeri od junetine. Sočne pljeskavice s omiljenim dodacima poput slanine, jaja, salata i drugih umaka već su odavno pokorile svijet svojim okusom, a iako ih mnogi i dalje smatraju junk foodom, objektivno one to uopće ne trebaju biti. Hamburgeri naime dolaze u mnogim verzijama, a nama je najdraže raditi ih kod kuće – i njima se častiti u društvu prijatelja.

Naime, unatoč tome što ih prati reputacija o tome kako se radi o “lošoj”, nezdravoj i kaloričnoj hrani, hamburgeri, ako su napravljeni od kvalitetnih sastojaka, mogu biti i odličan hranjiv obrok, a u kojem će uživati svi uzrasti. Svakako ne kažemo da ih trebate jesti svaki dan, ali ponekad je lijepo počastiti i sebe i bližnje kombinacijom okusa koja oduševljava.

Ako stoga uskoro planirate neko druženje s prijateljima ili jednostavno želite pred TV-om jednu večer uživati u pravoj gastro gozbi, u nastavku vam donosimo recept za najmekanije i najsočnije burgere koje možete zamisliti.

Domaći burgeri (2 komada)

Sastojci:

  • ulje za prženje
  • 2 brioche peciva
  • 320 g mljevene junetine
  • 1 žlica otopljenog maslaca
  • 4 šnite dimljene slanine
  • 2 listića sira gauda
  • 4 žlice majoneze
  • 4 žlice kečapa
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 2 lista zelene salate
  • 1 paradajz
  • 1 crveni luk
  • sol
  • papar

Postupak pripreme:

  • Meso podijeliti na dva jednaka dijela (može se i izvagati). Rukama oblikovati pljeskavicu tako da meso ostane rahlo, a ne zbijeno. Neka svaka pljeskavica bude debljine oko 2 centimetra. Pljeskavice s obje vanjske strane dobro posoliti i popapriti te ostaviti da odmore dok se rade dodaci za burger.
  • U manju posudu ubaciti majonezu i kečap i sve dobro izmiješati te staviti sa strane. Listove zelene salate oprati i obrisati. Paradajz oprati, obrisati te narezati na kolutove debljine oko 5 milimetara. Crveni luk oguliti, te također narezati na krugove iste debljine kao i paradajz.
  • Na vatru staviti grill tavu i dobro je zagrijati. Kad je tava zagrijana, doliti malo ulja. Smanjiti vatru na srednje jaku. Staviti peći obje pljeskavice, te pored njih slaninu.
  • Slaninu peći oko minute sa obje strane te maknuti na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Kad se makne slanina, na grill tavu staviti narezani luk. Pljeskavice s jedne strane peći 4 minute za srednje pečeni burger.
  • Oprezno hvataljkama okrenuti pljeskavice, te ih premazati otopljenim maslacem. Zatim na svaku staviti po jedan list sira gauda te ih poklopiti manjom zdjelom ili poklopcem da se sir dobro sjedini s mesom.
  • Dok se peče druga strana mesa, okrenuti luk, te kad je gotov i njega izvaditi. I drugu stranu pljeskavice peći 4 minute.
  • Narezati brioche, te kad se luk i pljeskavice ispeku, kratko ih popržiti na grill tavi. I donji i gornji dio narezanog peciva namazati umakom, te na donji staviti list salate. Na salatu posložiti pljeskavice, a na njih na svaki po dvije šnite prepečene slanine. Preko slanine staviti nekoliko kriški narezanog paradajza, a preko njega oprezno posložiti prepečeni crveni luk.
  • Sve poklopiti gornjim dijelom peciva te uživati u svakom zalogaju. Poslužiti uz krumpiriće i omiljene umake.
  • Ako radite više burgera, samo povećajte količine sastojaka na onoliko koliko želite dobiti gotovih burgera.

GastroReceptiNajdraži gastro užitak: Domaći burgeri za večeri i druženja s ekipom

Facebook

99,687FanovaLajkaj