Najfinije uskrsne pogače kakve su radile naše bake

Jolie

Recepti

Najfinije uskrsne pogače kakve su radile naše bake

Najfinije uskrsne pogače kakve su radile naše bake

Uskrsni stol je nezamisliv bez uskrsne pogače.

U raznim krajevima ima drugačiji naziv – pogača, sirnica, pinca… a svako mjesto, pa i svako domaćinstvo ima svoj recept. Pogađate, imamo i mi svoj provjeren i ukusan recept za pogače kakve su radile naše bake. Kod pripreme pogača zaboravite na brze verzije, ovom ukusnom jelu morate posvetiti gotovo cijeli dan, a upravo taj proces pripreme, mirisi, a na kraju i okusi donijet će pravi blagdanski ugođaj u vaš dom.

Za tri pogače potrebno vam je: 

1 kg brašna
8 žutanjaka
3 bjelanjka
2 vanilin šećera
1 limun
1 naranča
6 dkg kvasca
malo soli
25 dkg šećera
10 dkg domaće masti
8 dkg maslaca
1 dcl bijelog ulja
3 dcl mlijeka
žutanjak za premaz

Priprema:

U posudu stavite šećer, vanilin šećer i žutanjke te dobro iz izmiksajte. Dodajte masnoće, koricu od limuna i naranče, te polovinu brašna. U to dodajte kvasac koji se posebno dignuo u mlakom (nikako vrućem) mlijeku i malo šećera. Svemu dodajte sol, sok od naranče te ostatak brašna i tri bjelanjka stučena u snijeg. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostaviti da se diže 2 sata pa ga premijesite i pustite još 2 sata da se diže. Kad se digne, oblikujte u oblik pogače. Od ove količine možete oblikovati tri pogače. Stavite na masni papir, pustite još 15 minuta “da krenu”, razrežite na vrhu (najbolje škarama na tri dijela), premažite žutanjkom i stavite peći na 170 C 35 minuta. Nakon cca 10 minuta, prekrijte ih aluminijskom folijom. I to je to.








Pročitajte


<
Jolie preporuka