Znate one jesenske dane koji su tmurni i traže da unesemo malo topline u svoj život? Recimo, nama je ovaj tjedan tako započeo, s potrebom da kod kuće palimo svijeće, uživamo u domaćim jelima i toploj šalici čaja. I taman kad smo pomislili da smo već iscrpili svu inspiraciju kada je riječ o kreiranju comfort food jesenskog jelovnika za svakodnevni ručak, sjetili smo se da bismo mogli napraviti kremasti rižoto od bundeve!
Bundeva je kraljica jeseni. Bogata je vitaminima, mineralima i vlaknima, a svakom obroku daje i dozu živosti zahvaljujući svojoj predivnoj, žarkoj boji. Ovog puta vam ju donosimo u receptu za rižoto koji se jednostavno priprema, a treba vam i tek nekoliko sastojaka koje vjerojatno već imate kod kuće. U slast!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Rižoto od bundeve:
- 1.5 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- 400 g riže
- 200 g butternut bundeve
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 200 ml bijelog vina
- 3 žlice maslaca
- sol i papar
- muškatni oraščić
- parmezan
Postupak pripreme:
- Operite rižu i stavite je sa strane.
- Bundevu ogulite, nasjeckajte na kockice, začinite maslinovim uljem, soli i paprom te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva dvadesetak minuta.
- Usitnite luk i češnjak pa ih kratko prodinstajte na ulju dok se ne zacakle. Zatim im dodajte rižu, a kada riža postane staklasta i pusti miris, dodajte vino. Ostavite nekoliko minuta da se krčka, dok tekućina ne ispari. Podlijevajte polagano temeljcem, promiješajte i pustite da se kuha dok tekućina ne ispari pa ponavljajte postupak sve dok riža ne omekša.
- Dio pečene bundeve stavite sa strane, a ostatak zgnječite i dodajte u rižu. Kada je riža gotova, dodajte tri žlice maslaca te začine. Sve dobro promiješajte i poslužite uz dodatak kockica ostatka pečene bundeve. Po želji pospite parmezanom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.