Postoje okusi koji ne izlaze iz mode, bez obzira na to koliko trendova prošlo kroz naše kuhinje i živote. Jedan od njih zasigurno je bezvremenska kombinacija mente i tamne čokolade – svježina i elegancija u istom zalogaju. U vrelim ljetnim danima, kada je hladno zadovoljstvo na vrhu liste prioriteta, domaći sladoled od mente i čokolade nije samo desert, već pravi mali ritual uživanja.
Za razliku od industrijskih verzija koje često sadrže umjetne arome i boje, domaća varijanta ovog klasika donosi potpuno drugačije iskustvo – bogatiju teksturu, osvježavajući miris prave mente i čokoladne komadiće koji pucketaju pod zubima. A najbolje od svega? Ne treba vam stroj za sladoled. Dovoljno je malo strpljenja, volje i želje da razveselite nepce. Evo nam i recepta.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Domaći sladoled od mente i tamne čokolade
Sastojci:
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera
- Prstohvat soli
- 1 vanilin šećer ili mahuna vanilije (opcionalno)
- 2 žumanjka
- Šaka svježe mente (oko 20-ak listova)
- 100 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
- Po želji: nekoliko kapi prirodne ekstrakta mente (ako želite jači okus)
Postupak pripreme:
- U srednje velikom loncu zagrijte mlijeko, slatko vrhnje, šećer, vaniliju i prstohvat soli na srednje jakoj vatri dok ne dosegne točku prije vrenja. Ugasite vatru i dodajte svježe listove mente. Pokrijte lonac i ostavite smjesu da se natapa najmanje 30 minuta – što dulje stoji, to će okus mente biti izraženiji. Nakon toga procijedite smjesu kroz sito i bacite listove mente.
- U posebnoj posudi lagano izmutite žumanjke, zatim ih pažljivo temperirajte dodajući malo po malo tople (ali ne vruće!) smjese uz stalno miješanje. Vratite sve u lonac i zagrijavajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne u teksturu nalik pudingu – važno je da ne zavrije. Kada je gotovo, prelijte smjesu u čistu zdjelu, pokrijte plastičnom folijom (tako da dodiruje površinu smjese) i ostavite da se potpuno ohladi, idealno u hladnjaku nekoliko sati.
- U međuvremenu nasjeckajte tamnu čokoladu na sitne komadiće ili koristite čokoladne kapljice. Kada je sladoledna baza hladna, dodajte čokoladu i (po želji) nekoliko kapi ekstrakta mente za dodatnu svježinu. Smjesu ulijte u plastičnu posudu i stavite u zamrzivač. Svakih sat vremena izvadite i dobro promiješajte vilicom ili štapnim mikserom kako bi razbio kristale leda i postigao kremastu teksturu. Nakon 4–5 sati sladoled bi trebao biti spreman za serviranje.
- Servirajte ga u rustikalnim zdjelicama, uz list svježe mente i naribanu čokoladu na vrhu. Ili, ako želite dodatni sloj uživanja – prelijte ga toplim ganacheom od čokolade i dodajte nekoliko tostiranih badema.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.