Najfiniji spoj okusa: Jede nam se domaći sladoled od mente i čokolade

Realno, volimo mi sladolede u slastičarnicama, ali nema nam slađeg nego kad ih 'smiksamo' doma.

Postoje okusi koji ne izlaze iz mode, bez obzira na to koliko trendova prošlo kroz naše kuhinje i živote. Jedan od njih zasigurno je bezvremenska kombinacija mente i tamne čokolade – svježina i elegancija u istom zalogaju. U vrelim ljetnim danima, kada je hladno zadovoljstvo na vrhu liste prioriteta, domaći sladoled od mente i čokolade nije samo desert, već pravi mali ritual uživanja.

Za razliku od industrijskih verzija koje često sadrže umjetne arome i boje, domaća varijanta ovog klasika donosi potpuno drugačije iskustvo – bogatiju teksturu, osvježavajući miris prave mente i čokoladne komadiće koji pucketaju pod zubima. A najbolje od svega? Ne treba vam stroj za sladoled. Dovoljno je malo strpljenja, volje i želje da razveselite nepce. Evo nam i recepta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Julie | Baking Chemist, Ph.D. (@bunsenburnerbakery)

Domaći sladoled od mente i tamne čokolade

Sastojci:

  • 300 ml punomasnog mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer ili mahuna vanilije (opcionalno)
  • 2 žumanjka
  • Šaka svježe mente (oko 20-ak listova)
  • 100 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
  • Po želji: nekoliko kapi prirodne ekstrakta mente (ako želite jači okus)

Postupak pripreme:

  • U srednje velikom loncu zagrijte mlijeko, slatko vrhnje, šećer, vaniliju i prstohvat soli na srednje jakoj vatri dok ne dosegne točku prije vrenja. Ugasite vatru i dodajte svježe listove mente. Pokrijte lonac i ostavite smjesu da se natapa najmanje 30 minuta – što dulje stoji, to će okus mente biti izraženiji. Nakon toga procijedite smjesu kroz sito i bacite listove mente.
  • U posebnoj posudi lagano izmutite žumanjke, zatim ih pažljivo temperirajte dodajući malo po malo tople (ali ne vruće!) smjese uz stalno miješanje. Vratite sve u lonac i zagrijavajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne u teksturu nalik pudingu – važno je da ne zavrije. Kada je gotovo, prelijte smjesu u čistu zdjelu, pokrijte plastičnom folijom (tako da dodiruje površinu smjese) i ostavite da se potpuno ohladi, idealno u hladnjaku nekoliko sati.
  • U međuvremenu nasjeckajte tamnu čokoladu na sitne komadiće ili koristite čokoladne kapljice. Kada je sladoledna baza hladna, dodajte čokoladu i (po želji) nekoliko kapi ekstrakta mente za dodatnu svježinu. Smjesu ulijte u plastičnu posudu i stavite u zamrzivač. Svakih sat vremena izvadite i dobro promiješajte vilicom ili štapnim mikserom kako bi razbio kristale leda i postigao kremastu teksturu. Nakon 4–5 sati sladoled bi trebao biti spreman za serviranje.
  • Servirajte ga u rustikalnim zdjelicama, uz list svježe mente i naribanu čokoladu na vrhu. Ili, ako želite dodatni sloj uživanja – prelijte ga toplim ganacheom od čokolade i dodajte nekoliko tostiranih badema.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Big Dipper Ice Cream Helena (@bigdipperhelena)

GastroReceptiNajfiniji spoj okusa: Jede nam se domaći sladoled od mente i čokolade

Facebook

100,860FanovaLajkaj