Zimski blagdani i božićno razdoblje definitivno su najveselije doba godine. Od druženja s prijateljima, preko partyja i gradskih adventskih šetnji – ovo je razdoblje ‘minglanja’, ispijanja kuhanog vina i uživanja u raznim gastro delicijama, a ako želite i sami pripremiti jednu jednostavnu i slasnu, imamo pravu stvar za vas.
Na blogu poznate domaće food blogerice, Domaćice Sanje, pronašli smo recept za savršeni zimski kolač – blagdanski kuglof. Gotov za čas posla, mekan i sočan te mirisan, ovaj kuglof je esencija svih božićnih okusa spojenih u jedno. Bogatstvo aroma cimeta, naranči i brusnica u ovom će vas kolaču oduševiti, a ako mu još dodate i glazuru dobit ćete pravu blagdansku desertnu bombu užitka.
Zimski kuglof
Sastojci:
- 3 jaja
- 200 ml tekućeg jogurta
- 150 ml ulja
- korica i sok 1 naranče
- 1 žličica cimeta
- 150 g smeđeg ili bijelog šećera ili pola pola
- 220 g glatkog brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- šaka brusnica
- po želji i šaka grožđica
Postupak pripreme:
- Pećnicu zagrijte na 200 °C.Kalup za kuglof namastite i pobrašnite (mjere mogu ići i u manji i u veći kalup).
- Sve sastojke za kuglof izmiješajte pjenjačom pa smjesu izlijte u kalup. Stavite peći oko 30-40 minuta, zavisno od pećnice.
- Ako biste radili glazuru, tada samo 1 bjelanjak lagano izmiješajte pjenjačom da se malo zapjeni pa mu dodajte otprilike 200-250 g šećera u prahu, možda i više. Smjesa treba biti jako gusta da jedva miješate. Prelijte po hladnom kuglofu i ostavite da se osuši na miru. Nemojte premještati kuglof jer će vam se glazura naborati. poslužite ohlađeno, kada se glazura lijepo stegne.